Haviken en duiven sturen economie

Centrale bankiers zijn de afgelopen dertig jaar steeds belangrijker geworden. Dat concludeert econoom Sylvester Eijffinger met het net verschenen boek Hawks and Doves: Deeds and Words – Economics and Politics of Monetary Policymaking.

Met econoom Donato Masciandaro (Bocconi University) redigeerde Eijffinger het boek waarin een grote verscheidenheid aan essays is opgenomen van prominente centrale bankiers en wetenschappers. Het beeld dat uit de bijdragen naar voren komt, is dat centrale bankiers, bijvoorbeeld in dienst van de Europese Centrale Bank of de Amerikaanse Federal Reserve, een steeds belangrijkere rol zijn gaan spelen in de wereldeconomie. In de jaren ’70 en ’80 waren het nog vooral mysterieuze, discrete instanties die zich bezighielden met technische aspecten van de economie, zoals het rentebeleid. Tegenwoordig opereren ze veel meer transparant en treden ze in de openbaarheid om verwachtingen en oordelen over de economie wereldkundig te maken. Zodoende sturen ze overheden en het publiek.

De haviken en duiven uit de titel van het boek duiden op twee archetypen van centrale bankiers. ‘Haviken’ zien streng toe op de begrotings- en rentediscipline, waar ‘duiven’ een meer rekkelijk beleid voeren en de tekorten laten oplopen in de hoop de economie aan te jagen.

Hawks and Doves is als e-book te downloaden via deze link.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.