Fake news?

In deze tijden van fake news en Russische hackers blijkt ook Tilburg University niet veilig meer voor duistere invloeden uit het kwade oosten. Denk aan het recente campusnieuws dat simpelweg niet waar kán zijn: sneeuwstormen, zwembaden, geannuleerde tentamens en fietspaden op de campus. Nee, de universiteit is duidelijk het nieuwe doelwit van de Russische overheid.

De Tilburgse Inlichtingen en Veiligheidsdienst (TIVD) beroept zich op informatie van het ogenschijnlijk objectieve en integere nieuwsmedium Univers. Zo blijkt uit berichtgeving dat de systemen van de universiteit stelselmatig geteisterd worden door DDOS-aanvallen, die er keer op keer voor zorgen dat de campus platligt en tentamens niet doorgaan.

En de universiteit probeert studenten vervolgens met fake news op een liveblog te doen geloven dat het gaat om code rood, meters sneeuw en orkanen op de campus. Stiekem hebben de Russen de infrastructuur echter platgelegd, en niet Gerrit Hiemstra.

Maar niet alleen de universiteit zelf verspreidt fake news, ook de Russen zelf plaatsen onjuiste berichtgeving. Denk aan het opzichtige bericht dat Front het tijd vindt voor een zwembad op de campus. Dat kan toch niet serieus zijn?

De TIVD wijst ook op de magere, opzichtige drogredenen: “Je kunt het ook allemaal in digitalisering stoppen, maar je moet het geld verdelen”. Oké, scherp, en verder? “Niet alleen het panel [bestaande uit zes studenten, MD] maar mensen in mijn privéomgeving zijn ook enthousiast over het idee.” Hieruit blijkt volgens de  veiligheidsdienst dat een Rus met weinig verstand van de Nederlandse taal (of sowieso met weinig verstand van wat dan ook) er iets van geprobeerd heeft te bakken.

Of de vraag of er een fietspad op de campus moet komen. Dat móét afkomstig zijn van een land waar files 24 uur duren en de auto’s op wodka rijden. En ze zijn gemakshalve even vergeten dat we een plattelandsuniversiteit zijn waar de professor tot voor kort nog gewoon achter op de trekker van de rector kwam. Maar prima, en laten we gelijk een snelweg aanleggen. Kan met het oog op de beoogde groei van de studentenaantallen vast geen kwaad.

Oh, en een vliegveld, voor al die buitenlandse studenten, Randstedelingen, Zuid-Limburgers en Russische spionnen en hackers. Maar dat moet met de ambities van de universiteit en een beetje hulp van de Russen zo geregeld zijn.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.