Brits hoger onderwijs staakt

Britse docenten en wetenschappers van meer dan zestig universiteiten staken tegen een drastische verlaging van hun pensioen. Op de achtergrond spelen onvrede over de hoge werkdruk en het gebrek aan vaste banen mee.

Volgende week leggen Britse docenten en wetenschappers hun werk maar liefst vijf dagen neer. In voorgaande weken staakten ze al twee, drie en vier dagen, maar ze hebben hun zin nog niet gekregen.

Steen des aanstoots is hun pensioen dat al versoberd was, maar dat duizenden euro’s per jaar  lager kan gaan uitvallen. Zonder hervormingen verwachten de universiteiten dat het pensioenfonds straks ruim zes miljard euro tekortkomt.

De wetenschappers waren al ontevreden over hun salaris, de geringe carrièremogelijkheden en de hoge werkdruk, zegt een woordvoerder van de University and College Union in Nature, “maar daar stond tot nog toe altijd een redelijk pensioen tegenover”.

De onderhandelingen zijn gisteren opnieuw mislukt. Sommige universiteiten dreigden vorige week om stakende docenten te straffen als ze hun werk niet inhalen. Hun loon zou deels of geheel worden ingehouden.

De Britse studentenvakbond noemt de pensioenhervorming een nieuwe klap in het gezicht van de hardwerkende docenten en steunt de staking.

HOP, Hein Cuppen

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.