Succesvolle videogames door samenwerking

Gameproducenten kunnen maar beter samenwerken, zodat ze succesvolle videogames afleveren. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Frank Peters.

In de culturele industrie weet niemand of een boek/film/plaat/game succes gaat hebben, of zal falen. Producten zijn verdeeld in toppers en missers. Toch moet succes enigszins te voorspellen zijn, dacht Frank Peters. Hij verrichtte promotieonderzoek naar het succes van videogames.

Belangrijk is dat producten of diensten tegenwoordig afhankelijk zijn van meerdere partijen, waarbij platforms als Spotify, Trivago en Marktplaats een belangrijke rol vervullen. Daar treffen consumenten muzikanten, hotelaanbieders en verkopers van (tweedehands) producten. In de game-industrie zijn het de spelcomputers van bedrijven als Sony (Playstation) en Microsoft (Xbox), die gamers in contact brengen met gameontwikkelaars.

Peters stelt dat het succes van een game afhankelijk is van de activiteiten van de verschillende actoren aan de productiekant: de ontwikkelstudio, de uitgever en de consolefabrikant. En daar, in die driehoek, ontwaart hij factoren die de kans op succes kunnen vergroten of verkleinen.

Succesfactoren

Weinig verrassend wellicht, maar wel duidelijk, is dat het voortbouwen op successen uit het verleden en grotere productiebudgetten, zorgen voor betere games. Die ook beter verkopen. Marketing heeft vooral zin voor verschijning, en minder nadien. Ook blijkt dat games die zijn uitgebracht voor meerdere platforms het beter doen. Platforms blijken inderdaad dominant te zijn, en samenwerking leidt vaak tot succesvollere game releases.

Wat afgeraden lijkt te kunnen worden, is games maken op basis van succes in een andere culturele sector. Een goede film betekent bijvoorbeeld nog geen goede game. Wie ooit een game op basis van de films The Matrix of Star Wars heeft gespeeld, weet daar waarschijnlijk alles van.

Frank Peters is managing director van NHTV Business BV te Breda. Woensdag 14 maart om 16.00u verdedigt hij in de aula zijn proefschrift The business of video games is a multi-player game. Essays on governance choices and performance in a two-sided market in the cultural industries.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.