Hoe overleef ik een groepsopdracht? (vol. 2)

“Oh joepie een groepsopdracht!” Het zijn woorden die nog hoogstwaarschijnlijk nog nooit door een student zijn uitgesproken. Toch komt iedere student tijdens zijn studie op een zeker moment met een groepsopdracht in contact.

Ogenschijnlijk is dit omdat wij als studenten ons vermogen tot samenwerken en leidinggeven moeten ontwikkelen. Persoonlijk denk ik dat groepsopdrachten geliefd zijn bij professoren omdat het gewoon minder nakijkwerk oplevert. Wat de reden ook is; groepsopdrachten zijn onvermijdelijk, dus je kunt er maar beter op voorbereid zijn. Om het leven wat draaglijker te maken, bij deze mijn vijf gouden tips om een groepsopdracht te overleven:

1. Kies de juiste groepsleden

Als je toch een groepsopdracht moet doen, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je direct in een productief groepje zit. Om jezelf de grootste kans te geven op een goed groepje, moet je het heft in eigen hand nemen: let door het jaar heen goed op wie een goede, hardwerkende student is en inspecteer desnoods cijferlijsten om je groepsgenootjes van te voren al te selecteren. Probeer vervolgens direct contact te leggen met je doelwit wanneer er een groepsproject aangekondigd wordt door indringend oogcontact te maken. Gooi desnoods een propje met daarop de tekst “wil jij mijn groepsmaatje zijn? <3”, of maak een spandoek. Idealiter heb je natuurlijk een vast groepje waarmee je ieder vak samenwerkt zodat je deze hele intellectuele paringsdans kunt overslaan, maar je moet ergens beginnen.

2. Leg persoonlijk contact en leer elkaar kennen

Natuurlijk, je bent niet naar de universiteit gekomen om sociaal te doen met wildvreemde studenten waar je buiten je groepsopdracht nooit mee zou praten, maar enkel WhatsApp-nummers uitwisselen en elkaar tot een week voor de deadline niet spreken is niet bevorderlijk voor de groepsdynamiek. Spreek dus na je college af met je groepsleden en leer elkaars naam, studieachtergrond, talenten en tekortkomingen. Weten welke vis je in de kuip hebt is handig bij het maken van afspraken, het opstellen van schema’s en het verdelen van taken.

3. Maak duidelijke afspraken en deadlines (en houd je eraan!)

Als je je groepsleden hebt gevonden en hebt leren kennen, is het tijd om aan het werk te gaan. Begin zo vroeg mogelijk met het maken van afspraken, zodat iedereen rekening kan houden met het werk dat gedaan moet worden. Als een opdracht over één maand af moet zijn, besluit dan wanneer de eerste versie af moet zijn en stel een duidelijke deadline vast voor wanneer de contributies binnen moeten zijn. Vergeet niet tijd in te plannen om elkaars stukken te controleren. Als je dit meteen tijdens de eerste meeting voorstelt, lijk je misschien een control freak, maar je voorkomt een hoop stress tegen het einde van het project.

Nog belangrijker dan het maken van duidelijke afspraken, is dat iedereen zich aan deze afspraken houdt. Zorg ervoor dat jouw contributie op tijd binnen en laat het op tijd weten wanneer onvoorziene omstandigheden dit onmogelijk maken. Weet dat wanneer je in mijn groepje zonder reden je deadline mist, ik je gezicht nooit zal vergeten, je de rest van je universiteitscarrière tijdens groepsprojecten zal vermijden en na mijn dood in je huis rond zal spoken. Gewoon niet doen, dus.

4. Doe waar je goed in bent

We hebben allemaal andere talenten. Belangrijk in een succesvol groepsproject is iedereen een passende taak te geven. Geef de geboren politicus de taak om te presenteren, laat het statistiek-talent met SPSS worstelen en laat het nakijken over aan de perfectionistische pietlut. Als je zelf ergens goed in bent; laat dat dan direct weten en claim de rol die het beste bij je past. Bijkomend voordeel is dat je de dingen waar je slecht in bent vaak kunt uitbesteden, en met een beetje geluk die vervelende statistische tests niet zelf hoeft te runnen. Wie niet sterk is…

5. Evalueer jezelf

Het is makkelijk om in een groepsproject de schuld voor een stroeve samenwerking bij de andere studenten te leggen, maar een gezonde dosis zelfevaluatie kan nooit kwaad. Zijn je medestudenten echt zo lui, of zijn de deadlines die jij gesteld hebt overdreven streng? Neemt de rest echt geen initiatief of wijs jij alle ideeën van anderen toch af? Ben jij niet zelf dat irritante groepslid waar iedereen het in een aparte WhatsApp-chat over heeft? Stel je eigen problematische gedrag waar nodig bij om de opdracht voor de rest ook prettig te houden.

Groepsprojecten zullen nooit mijn favoriete deel van mijn studie zijn, maar door deze tips toe te passen heb ik tot dusver alle opdrachten overleefd. Heb jij een goede groepsopdracht-tip? Ik hoor het graag, en niet alleen omdat ik gisteren weer een groepsopdracht aangekondigd heb gekregen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.