NWO versimpelt subsidiestelsel

Goed nieuws voor wetenschappers: NWO is bezig het subsidiesysteem te vereenvoudigen. Vanaf augustus krijgen de exacte- en natuurwetenschappen en de sociale en geesteswetenschappen als eerste te maken met een stelsel waarin onderzoekers – als het goed is – makkelijker de weg kunnen vinden. Ook is het simpeler om interdisciplinaire aanvragen in te dienen.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft het aantal ‘domeinen’ (onderzoeksgebieden) teruggebracht van acht naar vier bredere. Daardoor zijn er minder verschillende potjes. Bovendien worden de verschillen in voorwaarden tussen de subsidieregelingen teruggebracht.

“Er waren enorme verschillen in wat je precies kon aanvragen, en aan welke voorwaarden je moest voldoen”, zegt Annemarie Bos van NWO. Die waren vaak historisch gegroeid. Bijvoorbeeld bij de vereiste percentages co-financiering bestond grote variatie.

Straks is er overigens nog steeds verschil tussen de regelingen, maar dat is duidelijker en beter uit te leggen. “De aanvragen worden met een aantal vaste bouwstenen opgebouwd”, zegt Bos. Verder wordt het volgens haar ‘meer vanzelfsprekend’ op welke regeling een wetenschapper een beroep moet doen. NWO kondigde de wijziging afgelopen najaar al aan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.