Wit zijn op een zwarte universiteit

Minority Reports heet de nieuwe, controversiële documentaireserie op Vice, die handelt over minderheden en maatschappelijke ongelijkheid. In de eerste aflevering volgen we student Tiago, een 18-jarige eerstejaars aan het Morehouse College in Georgia, Verenigde Staten. Het is een zo goed als zwarte universiteit. En Tiago is wit.

Het is fascinerend te zien hoe Afro-Amerikanen op deze universiteit tegen Tiago aankijken. Sommigen mogen hem. Anderen snappen niet wat een witte student op een zwarte universiteit te zoeken heeft. Zij voelen zich disrespected door zijn komst, want deze universiteit is een black space. Weet Tiago dan niet dat Morehouse College is ontstaan in de jaren van rassenscheiding, toen Afro-Amerikanen nauwelijks burgerrechten hadden?

De reacties op sociale media gaan alle kanten op. Iedere kijker lijkt wat anders in de documentaire te zien. Sommigen spreken van omgekeerd racisme. Anderen vinden Tiago juist een idealist, iemand die begrijpt dat een ‘zwarte bubbel’ net zo erg is als een ‘witte bubbel’. Maar er zijn ook kijkers die hem ervan beschuldigen verliefd te zijn op alles wat zwart is. Zij zien Tiago als iemand die het liefst zelf zwart zou willen zijn, want “anders ga je niet naar een universiteit waar iedereen van rap houdt.”

Het oogt allemaal weinig hoopvol. Aan het eind van de dag denkt iedereen in hetzelfde kleurenschema. Alsof etnische solidariteit de enige vorm van solidariteit is die in mensen opkomt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.