Universiteit betaalde meer dan half miljoen aan promotoren

Universiteit betaalde meer dan half miljoen aan promotoren

Er zijn tonnen betaald aan twee hoogleraren van Tilburg University om promovendi over de eindstreep te krijgen. De universiteit krijgt trekken van een promotiefabriek.

Universiteiten krijgen per geslaagde promotie de zogenaamde promotiebonus, die de afgelopen jaren is opgelopen tot 97.000 euro. Aan Tilburg University zijn in het verleden contracten gesloten om een deel van deze bonus uit te betalen aan externe partijen, die hebben geholpen de promotie te realiseren. Deze constructie kwam uit de koker van Arie de Ruijter, voormalig decaan van de Humanities-faculteit. Hij liet meer dan een miljoen euro uitbetalen aan twee bedrijven van familieleden, een schoonheidssalon en een onderzoeks- en consultancybedrijf.

Deze zomer bleek dat De Ruijter deze contracten ook heeft gesloten met hoogleraren. Hoogleraar informatica Jaap van den Herik had al 224.445 euro betaald gekregen voor succesvolle promoties. De laatste factuur van 75.000 euro betaalde de universiteit echter niet, omdat ze de afspraak uit het verleden onwenselijk vinden. Van den Herik daagde de universiteit voor de rechter, met succes. De universiteit moet betalen, want afspraak is afspraak.

Andere contracten

De kwestie De Ruijter kwam vorig jaar in de bekendheid door een uitzending van onderzoeksjournalistiek radioprogramma Argos. De universiteit hield destijds ook andere contracten tegen het licht, waaronder die met Van den Herik. Afgelopen zaterdag onthulde Argos dat er nog zo’n dubieus contract is gesloten, met Ruben Gowricharn. Hij was van 2010 tot 2017 onbezoldigd hoogleraar aan de universiteit en kreeg negen keer 35.000 euro en één keer 24.000 euro betaald voor geslaagde promoties.

Opgeteld bij de betalingen aan Van den Herik brengt dat het totaalbedrag dat voor promoties is uitbetaald aan deze twee hoogleraren op 638.445 euro.

Gowricharn kreeg niet alleen betaald door de universiteit, hij bracht promovendi zelf ook kosten in rekening. Begeleiding ging via ‘de Promotiekamer’, het bedrijf waarmee hij Nederlanders begeleidt die naast werk of gezin willen promoveren. Het eerste jaar zijn de kosten voor ‘docenten en infrastructuur’ volgens de website 6.200 euro, daarna 4.700 euro per jaar. Mensen uit Suriname of ACM en BES eilanden betalen 3.000 euro per jaar.In de Argos-uitzending ‘Universiteit Tilburg bouwde “promotiefabriek”’ komt ook hoogleraar sociale psychologie John Rijsman aan het woord. Rijsman zat in veel commissies van Arie de Ruijter’s promovendi en begeleidde zelf gedurende zijn carrière ruim 156 promoties. De universiteit had hem grotendeels vrijgesteld om buitenpromovendi te begeleiden. Rijsman kreeg in 2014 het aanbod om promoties te begeleiden tegen een vergoeding van 12.500 euro per promotie, maar dat wees hij af. Hij wilde zichzelf vrijwaren van perverse prikkels.

Maatregelen

Tilburg University laat weten dat onwenselijke contracten zijn beëindigd of versneld afgebouwd. Er zijn ook maatregelen genomen om misstanden bij promoties tegen te gaan. Er zijn bijvoorbeeld aangescherpte regels voor de samenstelling van promotiecommissies, buitenpromovendi moeten minstens twee jaar voor de beoogde promotiedatum ingeschreven staan bij een graduate school en een tweede promotor is verplicht gesteld.

Dossier. Promotiepremies

5. Rijsman komt op voor kwaliteit verdachte proefschriften

4. Ontmanteling van de Tilburgse promotiefabriek

3. Forse kritiek op proefschriften Taos-instituut

2. Minister wil opheldering van ‘promotiefabriek’ Tilburg

1. Universiteit betaalde meer dan half miljoen aan promotorenAnne de Vries, voorzitter van het Promovendi Netwerk Nederland en promovenda bij Tilburg Law School, zegt in de Argos-uitzending dat dubieuze contracten waarschijnlijk een landelijke praktijk zijn. “Wij van PNN vermoeden dat dit niet een typisch Tilburgs probleem is, maar dat je soortgelijke praktijken zult aantreffen aan andere universiteiten, als je daar onderzoek naar gaat doen.” Universiteiten hebben zelf ook te maken met een perverse prikkel: een hoogleraar die veel promovendi over de eindstreep krijgt haalt tonnen, zo niet miljoenen binnen voor de universiteit. De Vries vindt dat universiteiten in de gaten moeten houden wat er gebeurt en roept de landelijke politiek op om meer geld uit te trekken voor kwalitatief goed onderzoek, in plaats van vooral te sturen op kwantiteit.Univers brengt volgende week de kwestie van de dubieuze contracten in kaart. Hoe heeft de universiteit het bestaan daarvan ontdekt, wat is er vervolgens gebeurd en waarom duurde het jaren voordat er mee naar buiten is getreden?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.