Kinderen vaker slechter af dan hun ouders

Het aantal kinderen dat rond hun dertigste meer verdient dan hun ouders is de afgelopen tien jaar afgenomen. Dat blijkt uit een artikel van de Tilburgse hoogleraar Daniël van Vuuren, oud-masterstudent Paulien Janssen en twee medewerkers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in ESB.

Het zit de millennials inderdaad niet mee, aldus het artikel. Kinderen van 2005 zijn vergeleken met hun ouders in 1985.  Ook zijn de dertigers van 2015 vergeleken met hun ouders in 1995.

Het goede nieuws: van de generatie van 2015 verdient zo’n beetje de helft meer  dan hun ouders. Het slechte nieuws is dat het aantal bij de generatie tien jaar daarvoor hoger was. Van 54 procent ging het naar 49 procent, een afname van 5 procent.

Dubbeltje

De onderzoekers keken ook hoe vaak het lukt om uit een milieu met een laag inkomen hogerop te komen. Kun je een kwartje worden als je voor een dubbeltje geboren bent? Ook dat is de afgelopen jaar lastiger geworden, zeker voor kinderen uit de laagste inkomensgroep. Terwijl in 2005 27 procent van de jongeren bleef hangen in een laag inkomen, was dat percentage in 2015 gegroeid naar 33 procent.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.