Liever lui dan overspannen

Als er één nationale hobby is die zure dertigplussers met elkaar lijkt te verbinden, is het wel ‘studenten afzeiken’. Volgens kritische stemmen zijn studenten liever lui dan moe, weten ze niet meer wat hard werken is en leren ze uitsluitend voor zesjes. Als studenten massaal psychische klachten zoals burn-outs ontwikkelen, komt dat doordat studenten zich aanstellen of hun leven lang in de watten zijn gelegd. Die problematiek dient dan ook vooral niet serieus genomen te worden. Laat je baby maar huilen, daar worden ze hard van.

Soms lijkt het alsof het beeld van een student bij dertigplussers niet verder dan een karikatuur komt: een verwend mannetje in pak met bier in beide handen, badend in het geld dat hem door de overheid is geschonken. Zoals de meeste karikaturen is het een amusant beeld waarover je leuk grappen kunt maken, maar wel eentje die de werkelijkheid op zijn best oppervlakkig weergeeft. Het gaat voorbij aan de druk op studenten om niet alleen goed te presteren in hun studie, maar ook daarbuiten alvast een CV op te bouwen. Bovendien wordt de student ook geacht om in vorm te blijven (wie overgewicht heeft krijgt al direct het stempel ‘lui’ opgedrukt), een sociaal leven te hebben én natuurlijk plezier te hebben. Het is immers “de mooiste tijd van je leven”.

Is het dan echt zo gek dat we niet altijd de tijd hebben om voor een 10 te leren? Dat we niet iedere dag naar de sportschool gaan? Dat we niet genoeg kunnen werken om onze studie zelf te bekostigen? Is het zo onbegrijpelijk dat we geen zin hebben om tot half negen in de collegebanken te zitten of zes uur achter elkaar aantekeningen te maken? Is het zo onbegrijpelijk dat we soms, voor onze eigen mentale gezondheid, liever lui zijn dan overspannen?

Voor sommige mensen is het beeld van een student op een elektrische fiets hét toonbeeld van de student zonder ruggengraat, doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen. Ik kan wel andere redenen bedenken waarom deze student voor zijn elektrische fiets koos. Nu die zure dertigplussers nog.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.