Primark

Tilburg heeft het. Een Primark aan het Stadhuisplein. Nou ja, binnenkort dan hè. De Ierse modeketen komt op de plek waar nu stadskantoor 3 staat. Dat gebouw zal worden gesloopt.

De gemeente Tilburg heeft zó graag een Primark dat het alvast 6,7 miljoen euro heeft gereserveerd om (ik citeer) eventuele tegenvallers bij de realisatie op te vangen. Nou, reken maar dat die tegenvallers er gaan komen! Primark is ook niet gek. Als er al geld voor je is gereserveerd, wil je het ook hebben, natuurlijk. Vreemde staatssteun, maar dat terzijde.

Alhoewel, staatssteun? Het is natuurlijk gewoon de burger die betaalt. Tilburg telt 95.000 huishoudens. Een klein rekensom leert dat elk huishouden dus 70 euro betaalt om de Primark mogelijk te maken. Voor dat bedrag koop je in die winkel tweehonderd paar sokken, waar het authentieke zweet van uitgebuite negertjes nog aan hangt.

Maar wacht, er is meer! Stadskantoor 3 wordt gesloopt om de Primark mogelijk te maken. En de ambtenaren dan? Die vinden allemaal onderdak in stadskantoor 1 en 2 die daartoe worden gerenoveerd: voor de lieve somma van 75 miljoen euro. Dat is per Tilburgs huishouden een bijdrage van 789 euro. En wat krijg je als burger daarvoor terug? Een fucking renovatie. Dus geen nieuwbouw, nee, een renovatie. Muurtje witten, nieuwe toiletpotten, energiezuinige lampen, die shit.

Oh ja, en een Primark natuurlijk. Want Primark trekt volgens de gemeente Tilburg winkelend publiek uit de omringende steden. Geen idee hoe, want Eindhoven heeft al een Primark en Breda krijgt er naar verluidt ook een. Straks heeft elke grote stad zo’n veredelde Zeeman. En Tilburg ook, voor in totaal 81,7 miljoen euro. Hoera.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.