Landelijke onderwijsstaking aangekondigd op 15 maart

Een unicum: docenten uit alle rangen en standen van het onderwijs die op dezelfde dag staken. Als het aan de Algemene Onderwijsbond (AOb) ligt, komt die dag er. De bond heeft op 15 maart een landelijke staking aangekondigd voor docenten in het basisonderwijs, het middelbaar onderwijs en het hoger onderwijs.

De staking vindt plaats op het Malieveld in Den Haag en vormt de afsluiting van een week waarin er aanhoudend actie wordt gevoerd voor meer inversteringen in het onderwijs. Vakbond FNV Onderzoek en Onderwijs heeft zich ook aangesloten bij de actie, evenals groepen als WO in Actie.

Volgens AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen is het onderwijs in Nederland ‘overspannen’ door de torenhoge verwachtingen. Verheggen: “Met het huidige budget kunnen we die verwachtingen niet waarmaken. De aantrekkelijkheid van een baan in het onderwijs is afgenomen. Simpelweg omdat de salarissen door voortdurende bezuinigingen achterlopen bij de markt. Het personeelstekort zorgt voor een stijgende werkdruk, terwijl onderwijs nu al het hoogste burn-out risico heeft. Dat moet echt anders.” 

Een miljard erbij

De staking moet er volgens Verheggen voor zorgen dat onderwijs “weer bovenaan de politieke prioriteitenlijst komt”. Voor het wetenschappelijk onderwijs wordt een extra investering van 1,15 miljard euro geëist. De doelmatigheidskorting moet verdwijnen en er moeten snel extra docenten worden aangenomen via de studievoorschotmiddelen.

Hoeveel docenten gaan deelnemen aan de staking is nog onduidelijk, maar volgens de AOb is de actiebereidheid groot. De actieweek gaat op 11 maart van start.

 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.