Toegangspoortjes bibliotheek in gebruik

Houd je pasje bij de hand als je naar de universiteitsbibliotheek gaat. Zonder kom je er niet meer in of uit. De toegangspoortjes zijn in gebruik genomen. 

Gedachteloos de universiteitsbibliotheek (UB) betreden of verlaten is er niet meer bij. Sinds 21 december 2018 staan de veelbesproken toegangspoortjes bij de ingang. Die gaan pas open als een universiteitspas voor de kaartlezer wordt gehouden. Zo worden bijvoorbeeld middelbare scholieren geweerd, die felbegeerde studieplekken bezetten. 

Wie de afgelopen weken in de bibliotheek was heeft de poortjes gezien. Toch was niet duidelijk of ze wel werkten. Volgens het persbericht van de universiteit zouden de poortjes meteen actief worden, zonder pasje kwam iemand er niet meer in. Het brede poortje, aan de kant van de balie, was echter meestal gewoon geopend. Ook zonder pasje kwamen bezoekers erdoor. Kampen de poortjes met kinderziektes?

Dat doen ze inderdaad, zegt projectleider Mirelle Hogeveen van Facility Services. Afgelopen twee weken was in feite een testperiode, waarin problemen zijn ontdekt en opgepakt. “Inmiddels functioneren de poortjes op basis van de Tilburg University Card.” Studenten en medewerkers kunnen de poortjes gebruiken, en kunnen daarom maar beter hun pasje bij de hand hebben.

“Er zullen de komende tijd nog een aantal aanpassingen aan de installatie gedaan worden,” zegt Hogeveen. Ze wijst erop dat de dagpassen voor bezoekers nog niet worden uitgegeven, dat gebeurt pas als alle kinderziektes verholpen zijn. Zo moet er nog ondersteuningsverlichting worden aangebracht in de zuilen met kaartlezers, zodat ook de dagpassen gebruikt kunnen worden.

Maar er zijn studenten die nog geen pasje hebben, of die kwijt zijn. Ook kunnen er zomaar toevallige voorbijgangers zijn, die even willen neuzen in de uitgebreide boekencollectie. Zonder dagpas komen zij niet door de poortjes. Voorlopig zullen zij bij de baliemedewerkers moeten aankloppen. Die kunnen handmatig een poortje openen en sluiten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.