Oude campusbeuk op krukken

De monumentale grote beuk die trots midden op het veld voor het Cobbenhagengebouw prijkt, heeft steun gekregen. Drie breed uitwaaierende takken zijn gestut met ijzeren palen. Het is een van de maatregelen die zijn genomen om deze blikvanger nog wat langer mee te laten gaan, meldt chef campusterrein Bram Groothuis. 

Het was hoog tijd voor ondersteuning, zegt Groothuis. Twee jaar geleden is al één van de enorme takken afgebroken. Groothuis: “Het plaatsen van stutten was dus ook nodig voor de veiligheid. Je wilt niet dat een van die takken naar beneden komt als er mensen onder zitten.” Maar het behoud van de boom is toch de belangrijkste reden. De beuk wordt geschat op meer dan honderd jaar oud en stamt nog uit de tijd dat dit hele terrein bos was, voordat er een universiteit werd gebouwd. Behalve stutten heeft de boom ook een behandeling gekregen en is de grond verbeterd. Een conifeer die de beuk belemmerde is bovendien weggehaald. Dit groot onderhoud is mede te danken aan subsidie van de gemeente Tilburg, vanwege de monumentale status van de boom.Behalve deze, zijn ook twee andere beuken iets verderop bij de vijver sinds een paar jaar gemeentelijk monumenten, vertelt Groothuis. Hij hoopt binnenkort ook een monumentale status binnen te halen voor twee bomen aan de andere kant van Cobbenhagen. “Dan kunnen we ook daarvoor eventueel sponsoring krijgen, en het garandeert bovendien dat er niets mee mag gebeuren. Dat is heel belangrijk,” aldus Groothuis, “we zijn trots op onze groene campus en we moeten zuinig zijn op wat we hebben. Je zou niet willen dat er iets mee gebeurt. Een boom ligt zo om, maar het duurt heel lang voordat je weer zoiets terug hebt.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.