Studenten steeds later uit huis

Studenten blijven steeds langer bij hun ouders wonen. In 2016 gingen zij gemiddeld een jaar later zelfstandig wonen dan in 2012. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Jongeren gaan sowieso steeds later zelfstandig wonen, maar onder studenten is het verschil het grootst. Waar zij gemiddeld een jaar later op zichzelf gaan wonen, daar verlaten werkende jongeren 0,7 jaar later het ouderlijk huis. De gemiddelde leeftijd lag in 2012 nog op 22,8 jaar, maar is in 2017 opgeschoven naar 23,5 jaar.

Leenstelsel

Het CBS wijst het leenstelsel aan als de voornaamste reden dat studenten later het ouderlijk huis verlaten. Door het leenstelsel maken uitwonende studenten geen aanspraak meer op een hogere studiefinanciering dan thuiswonende studenten, waarmee deels de huur van een kamer opgevangen kan worden.

Mannen

De verschuiving was het grootst bij jongeren van 19 jaar en van 23 tot en met 26 jaar. Het verschil tussen de leeftijd waarop vrouwen en mannen uit huis gaan wonen, is iets kleiner geworden. Toch gaan vrouwen gemiddeld nog altijd 1,5 jaar eerder op zichzelf wonen dan mannen.

Duurder

Dat ook jongeren die niet studeren steeds later zelfstandig gaan wonen, komt vooral door de hoge huizenprijzen en de onzekere arbeidsmarkt, waar vaste contracten lastig te verkrijgen zijn. Ook de lange wachtrijen bij sociale huurwoningen zorgen ervoor dat jongeren steeds later een eigen huis betrekken.

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.