Krijgen promovendi bij TiSEM voldoende onderzoekstijd?

Er zijn nog teveel promovendi die niet genoeg tijd krijgen voor hun onderzoek, stelt het Promovendi Netwerk Nederland (PNN). Aan de Tilburgse faculteit economie en management krijgen promovendi drie jaar. Waarom eigenlijk, en is dat te weinig?

Uit onderzoek van het PNN blijkt dat niet alle promovendi genoeg tijd krijgen voor hun onderzoek. In de cao van 2017 t/m 2019 staat dat een arbeidscontract met promovendi vier jaar hoort te zijn. In 2017 kreeg 15% echter een contract met een korte duur. In 2018 was dat nog altijd 11,2%.

De Tilburg School of Economics and Management (TiSEM) geeft promovendi een contract van drie jaar. Waarom wijkt de faculteit af van de norm, en maken ze het hun promovendi zo niet veel te lastig? Univers vroeg het aan Joost Driessen, vice-decaan onderzoek van TiSEM.

“In de cao staat dat het in beginsel vier jaar is,” zegt Driessen. In beginsel, er is dus ruimte om er vanaf te wijken. Aan economiefaculteiten in binnen- en buitenland, zegt Driessen, is het gebruikelijk dat promovendi eerst een uitgebreide research master doen van twee jaar en daarna een driejarig promotietraject. Ze worden in kleine groepjes wegwijs gemaakt in de wetenschappelijke literatuur en onderzoeksmethodes. “We steken er veel tijd in om onze promovendi te trainen.”

De studenten doen ook zelf onderzoek. “De research master thesis schrijven ze onder begeleiding van hun promotor. Dat wordt vaak het eerste hoofdstuk van het proefschrift.”

Wie bij TiSEM aan een driejarig promotietraject begint, kan meteen van start. Het traject doet volgens Driessen niet onder voor dat van andere faculteiten. De promovendi werken dus niet alle avonden en weekenden door, om het klusje te klaren? “Het hoeft niet,” zegt Driessen. “Sommigen doen het wel, omdat ze ambitieus zijn.”

Op schema

In 2017 is er aan de universiteit onderzoek gedaan naar de ervaringen van promovendi. Bij TiSEM gaf 60% van de promovendi aan op schema te lopen met het onderzoek, of zelfs voor te lopen. Dat was het hoogste van alle faculteiten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.