Moeizame start voor Tilburg Institute of Governance

Tilburg Institute of Governance heeft opstartproblemen. Drie jaar na oprichting vallen de studentenaantallen tegen, is de oprichter opgestapt en wordt er verlies gedraaid.

Het moest een state of the art samenwerking worden tussen de faculteiten economie en rechten. De School of Public Governance ging in januari 2016 met furore van start. De hoogleraren Arjen van Witteloostuijn en Stavros Zouridis hadden er uitvoerig voor geijverd. Gedroomd werd over een uniek onderwijsaanbod en onderzoek dat grenzen overgaat. Over bestuurskunde op wereldniveau.

Schokken

Drie jaar later blijkt dat de motor in het begin inderdaad ronkte, maar ook is gaan haperen. De school, als ware een faculteit, werd omgevormd tot een instituut uit vele. En Tilburg Institute of Governance (TIG) had met meer te kampen. In september 2017 vertrok Van Witteloostuijn onverwacht, hij is tegenwoordig decaan aan de VU School of Business and Economics. Er ontstond onzekerheid onder het personeel over de toekomst en de betrokkenheid van de oprichtende faculteiten die het instituut financieren.

Het waren schokken die de ontwikkeling en groei hebben belemmerd, blijkt uit de mid-term review van TIG, die afgelopen donderdag werd besproken in de faculteitsraad van de Tilburg School of Economics and Management (TiSEM). Zo zijn de beoogde studentenaantallen  niet gerealiseerd. In de bachelor moesten in 2017/2018 40 internationale studenten instromen, en in het daaropvolgende collegejaar 2018/2019 75 studenten. Dat werden er respectievelijk 17 en 25. Minder dan de helft, en een derde. Bij de master is het nog schrijnender: in plaats van 100 internationale studenten in 2018/2019, konden er maar 14 verwelkomd worden. Niet eens een vijfde.

Ook kwamen samenwerkingen niet altijd van de grond. Economen zijn sterk gericht op het publiceren in toptijdschriften, terwijl juristen het ook belangrijk vinden om contractonderzoek te doen voor extra inkomsten. Ook is het niet gelukt om de gehoopte Europese beurzen binnen te slepen en in Europese debatten mee te tellen. Het instituut heeft op dit vlak weinig toegevoegd, denkt Van Witteloostuijn. De impact die wetenschappers gemaakt hebben, was er ook zonder TIG geweest.

Vertrouwen

De verwachtingen waren ook wel erg optimistisch, stellen verschillende betrokkenen. Zelfs onrealistisch. De prestaties van de afgelopen drie jaar worden daardoor mogelijk negatiever uitgelegd dan helemaal eerlijk zou zijn.

Er is in ieder geval nog onvoldoende resultaat geboekt. Onder de streep worden er rode cijfers geschreven. In de periode van 2016 t/m 2018 is een verlies geleden van 250.000 euro. Dat zal gedragen moeten worden door TiSEM en Tilburg Law School, die naast de oorspronkelijke bijdrage van 750.000 euro per faculteit allebei nog eens 125.000 euro moeten bijleggen.

In de faculteitsraad van TiSEM wilde David Schindler van TiU International weten wat er gebeurt met onderzoekers in een tenure track, mocht TiSEM de stekker er in de toekomst uittrekken. Decaan Geert Duijsters zei dat het contract in dat geval volgens afspraak niet verlengd wordt. Maar hij zei ook dat er nog vertrouwen is dat het instituut erbovenop komt. Het nieuwe bestuur pakt de zaken volgens Duijsters goed op. Zij komen met een nieuw plan voor de komende twee jaar.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.