Vrouwen worden vaker geaccepteerd in de boksring

Vrouwen stappen vaker de boksring in. Amella Mesic (Sociologie) onderzocht waarom ze dat doen, en of deze vrouwen geaccepteerd worden in de mannelijke bokswereld.

In het boksen zijn vrouwen traditioneel gezien nauwelijks in beeld. De fysiek intense sport wordt vooral gezien als iets voor mannen. Het heeft tot 2012 geduurd voordat vrouwen professioneel konden boksen op de Olympische Spelen. Een teken aan de wand is het wel: vrouwen die boksen, het is in opkomst.

Om erachter te komen waarom vrouwen vaker zijn gaan boksen, zette Mesic een enquête uit onder twee boksscholen. Daarbij vroeg ze vrouwelijke en mannelijke boksers naar de redenen om te gaan boksen, en werd bijvoorbeeld in kaart gebracht hoe agressief of empathisch deze boksers zijn. Ook sociale oordelen over de sport stelde ze aan de orde. Daarnaast sprak ze met enkele vrouwelijke boksers, om meer inzicht te verkrijgen in hun beweegredenen.

Amella Mesic

Amella Mesic

Uit haar onderzoek blijkt dat vrouwen in de maatschappij een andere rol hebben gekregen en zich anders zijn gaan gedragen. Dat geldt op de arbeidsmarkt, maar ook in de boksring. Vrouwen gaan vaak boksen omdat ze af willen vallen, of omdat een familielid of vriend het aanraadde. Door sociale media zijn ze naar eigen zeggen niet beïnvloed, al denken ze wel dat positieve rolmodellen vrouwen aan het boksen kunnen krijgen.

Mannelijke boksers lijken niet zoveel problemen te hebben met een vrouw in de ring. Met name als vrouwen aan fitness boksen doen, wordt het geaccepteerd. Mannelijke boksers passen de kracht van hun stoten aan op wie ze tegenover zich hebben staan. Dat doen ze overigens ook bij mannen die bijvoorbeeld kleiner zijn.

Dit inzicht is wel door te trekken naar het professionele boksen. Op het hoogste niveau, waar het er veel agressiever aan toegaat, wordt het nog altijd als onnatuurlijk gezien dat vrouwen boksen. Daar worden ze niet serieus genomen.

Cijfer: 8,5In de rubriek ‘Masterscriptie’ schrijven we iedere maand over een opvallende masterscriptie. Wil je ook aandacht voor je maandenlange onderzoek? Stuur je thesis naar ons op.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.