Vooraf mooi wonen

Tilburg University is goed in het schetsen van mooie vergezichten. Maar de realiteit is vaak een stuk weerbarstiger. Misschien is het toch slim om in de toekomst wat voorzichtiger te begroten, oppert columnist Henk Strikkers.

Strikkers banner

Het was drie jaar geleden een mooi jaar voor de universiteit. In haar negentigste levensjaar zagen twee Tilburgse prestigeprojecten het levenslicht. Allereerst was daar het Tilburg Institute for Governance, een soort samengeraapte opleiding van rechten, economie en bestuurkunde. ‘Een unieke combinatie,’ tekende Univers destijds op, ‘een virtuele school’, ‘studenten moeten voor die opleiding naar Tilburg komen, en dan niet omdat ze ergens anders niet aangenomen zijn’.

Hoe anders is dat nu. De studie die ‘internationaal kundige bestuurskundigen’ moest opleiden zit in zwaar weer. De oprichter is vertrokken, er wordt tonnen verlies gedraaid, de impact van de onderzoekers valt tegen en de internationale studenten blijven weg. Bovendien zitten juristen en economen helemaal niet te wachten op meer samenwerking rond bestuurskunde, de twee groepen hebben zo hun eigen doelen. Maar we moeten niet te hard oordelen, zeggen betrokkenen. De verwachtingen die werden geschapen waren te hoog, ‘onrealistisch’, noemt iemand het.

Lekker is dat. Eerst spiegel je de hele universiteit een gloednieuwe flonkerende parel in de Tilburgse kroon voor, om drie jaar later te zeggen dat je misschien een iets te florissant beeld hebt geschetst. In Tilburg lijkt het niet achteraf, maar vooral vooraf mooi wonen.

Parel der parels

Want niet alleen bij het Tilburg Institute of Governance is het bal, ook bij de prominentste parel der prominente parels – de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) – rijzen steeds meer vraagtekens. Werd het drie jaar geleden nog feestelijk door koningin Máxima geopend, inmiddels is de glans van het Bossche data-instituut, dat Tilburg samen met Eindhoven runt, er wel af.

Ja, er werd rekening gehouden met verliezen in de eerste vijf jaren, maar de verliezen zijn steevast groter dan verwacht. Dat probeerde het bestuur vorig jaar nog met het overhoop gooien van de posten op de jaarrekening te verbloemen, maar daar prikte de universiteitsraad gelukkig doorheen.

Rooskleurige verwachtingen

Leidt Tilburg University aan grootheidswaan? Het probleem van het Tilburg Institute of Governance en de JADS is namelijk hetzelfde: er worden te rooskleurige verwachtingen geschapen voor een nieuw project, en achteraf zit de universiteit met de gebakken peren.

Natuurlijk is het moeilijk om in de toekomst te kijken, maar het is te hopen dat de universiteit bij een volgend project iets voorzichtiger zal begroten. Misschien moet bestuursvoorzitter Koen Becking eens in de leer bij zijn partijgenoot Gerrit Zalm. Een meevalmachine kan Tilburg University nu immers goed gebruiken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.