Universitair geschoolden hebben geen zin in dorpsleven

Jongeren blijven massaal plakken in studentensteden. Uit onderzoek van BrabantKennis blijkt dat twee op de drie Brabantse jongeren met een universitaire opleiding niet terugkeren naar hun geboorteplaats. Gevolg: de dorpen sterven uit.De stagnerende terugkeer van universitair geschoolden naar hun geboorteplaats zorgt daar voor een daling van het kennisgehalte. Potentiële kennis komt er minder vaak terecht. Niet alleen in plattelandsgemeenten is dat het geval. Ook steden als Roosendaal en Bergen op Zoom, aan de rand van de provincie, zijn de sjaak.

De daling is ook slecht nieuws omdat hoger opgeleiden zich relatief vaak inzetten voor de lokale gemeenschap. Ze vervullen bestuursfuncties en nemen initiatief.


Het ondernemerschap zal vaker gedaan moeten worden door ouderen en lageropgeleiden, wat volgens het onderzoek voetbalclubs, harmonieën en andere lokale verenigingen niet ten goede zal komen. Op den duur zullen de ontwikkelingen zorgen voor bevolkingskrimp.

Dat jongeren wegtrekken, daar kunnen we weinig aan doen

Aan het feit dat slechts één op de drie studenten terugkeert naar zijn of haar geboortedorp, kan volgens Joks Janssen, directeur van onderzoeksinstituut BrabantKennis, weinig gedaan worden. “Daarom moeten we nadenken over de vraag wat we kunnen doen voor de mensen die achterblijven,” zegt hij in BN DeStem.

Dat geldt ook voor de studenten die wél terugkeren. Er wordt vooral in steden gebouwd. De dorpen zitten volgens hem op slot. “Zorg dat er woningen voor ze zijn.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.