Studenten hebben geen tijd meer voor vrijwilligerswerk en bestuursfuncties

Studenten hebben geen tijd meer voor vrijwilligerswerk en bestuursfuncties

Deeltijd bestuur van de voetbalvereniging, voorzitter van de reiscommissie van de studievereniging en daarnaast nog vrijwilligerswerk bij de kinderboerderij. In 2005 kon het nog allemaal. Studenten besteedden toen gemiddeld 600 uur per jaar aan nevenactiviteiten. Acht jaar later was dat nog maar 200 uur. Studenten hebben het te druk.De drastische daling blijkt uit onderzoek van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) in samenwerking met Magnet.me, het Brits-Nederlandse carrièrenetwerk voor studenten en young professionals. Gekeken is naar de periode 2005 t/m 2013.

Volgens de organisaties komt de daling van 67% in slechts acht jaar tijd door de invoering van het bindend studieadvies (BSA). Sinds 2005 moet een student in het eerste jaar een bepaald aantal studiepunten behalen. Lukt dat niet, dan moet hij of zij noodgedwongen met de opleiding stoppen.

Leenstelsel

Het leenstelsel wordt vaak gezien als boosdoener. Studenten zouden geen tijd meer hebben voor nevenactiviteiten, omdat ze moeten bijbeunen om financieel overeind te blijven. Het blijkt ook dat 70 procent van alle studenten naast hun studie werkt, gemiddeld doen ze dat 17 uur per week.

Maar dat studenten minder vaak iets naast de studie doen, komt volgens het onderzoek niet door de invoering van het leenstelsel in 2015. De dalende trend was er al, en is niet door het leenstelsel versneld.

Werkgevers snakken naar studenten met ervaring

Voor organisaties en verenigingen is het wel moeilijker geworden om studenten aan zich te binden. Ook in Tilburg. “Ze zijn bang om vertraging op te lopen of hebben hun handen vol aan de noodzakelijke bijbaan om hun studie te kunnen bekostigen,” vertelde Jacqueline Willemen, coördinator bij Rechtswinkel Tilburg, eerder aan Univers.

De rechtswinkel wordt gerund door studenten en biedt kosteloze juridische hulp voor mensen met de kleine portemonnee. Hoewel ze zich vrijwillig voor anderhalf jaar aan de rechtswinkel verbinden, wat een forse tijdsinvestering is, krijgen de studenten daar wel unieke werkervaring voor in de plaats.

Studenten schieten zichzelf in de voet. Werkgevers snakken naar studenten die goed leiding kunnen geven, goed samen kunnen werken en kunnen omgaan met verantwoordelijkheid. Dat studenten minder tijd besteden aan nevenactiviteiten verkleint de kans om direct na de studie een baan te vinden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.