Tentenkamp opgeheven: internationals hebben allemaal onderdak

Tentenkamp opgeheven: internationals hebben allemaal onderdak

De ruim vijftig internationale studenten die sinds augustus op de Stadscamping bivakkeerden, hebben allemaal onderdak gevonden. De camping is leeg, laat Antonia Telbizova van studentenvereniging I.S.A.T. maandag weten aan Univers. Aanvankelijk zouden de studenten er tot 8 september verblijven.

De meeste studenten hebben door bemiddeling van I.S.A.T. collectief onderdak gevonden. Anderen vonden hun kamer via-via.

Volgens Telbizova hebben zij hun geluk te danken aan de uitgebreide media-aandacht die het tentenkamp genereerde. “Er kwamen zelfs mensen naar de camping toe om de studenten een kamer aan te bieden.” Ook is een huisbaas bereid geweest om twee huizen aan 16 internationals te verhuren, in plaats van aan starters.

Eén maand camperen voor 450 euro

Begin augustus zette I.S.A.T. vijftig eenpersoonstentjes neer om een deel van de internationale studenten te kunnen helpen aan een tijdelijk onderkomen. Voor 450 euro konden ze een maand lang op de Stadscamping (naast het Spoorpark) verblijven. De tent, een klapstoeltje, slaapzak en lampje zaten bij de prijs inbegrepen. “Die mogen ze houden voor als ze een keer voor de lol gaan camperen,” grapt Telbizova.

Tijdelijke oplossingen woningnood

De woningnood voor Tilburgse studenten was dit jaar groter dan ooit. Volgens de NOS kwam de gemeente Tilburg in 2019 ruim vijfhonderd woningen tekort. Voornamelijk internationale studenten waren de dupe. Door gebrek aan informatie wisten ze tot de dag van aankomst niet dat er in Tilburg een tekort aan studentenwoningen was.

Enkele weken voor de opening van het academisch jaar riep CDA Tilburg mensen op om een extra kamer te verhuren aan dakloze studenten. De universiteit bouwt op dit moment het Prisma-gebouw om tot studentenflat. Vanaf 15 september zullen daar 89 studenten wonen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.