“Studeerpillen dure onzin”

Dagenlang achter elkaar studeren dankzij een pil? Het lijkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook.

Illustratie Bas van der Schot

Illustratie Bas van der Schot

Studeerpillen in alle vormen en maten zijn populair onder studenten. Je zou er een concentratieboost van krijgen dankzij de cafeïne en andere ingrediënten die erin zitten. Maar of het ook echt werkt?

Nee, zegt farmacoloog Marcel Bouvy van de Universiteit Utrecht in de Telegraaf. “Het is nooit aangetoond dat een pilletje helpt om je extra goed te kunnen concentreren. Zo’n wondermiddel bestaat niet”. Hij noemt het “dure onzin” en “kwakzalverij”.

De Voedsel-en Warenautoriteit gelooft ook niet in de magische werking van de pillen. Ze zouden zelfs schadelijk kunnen zijn als er te veel vitaminen, mineralen of kruiden inzitten. “We raden het af om studiepillen te slikken”, aldus de organisatie op haar website.

De makers van de studeerpillen geloven wel heilig in de werking ervan. Onderzoeken zouden aantonen dat de stoffen in de capsules werken. Maar als je gezond eet, krijg je deze stoffen volgens de Voedsel-en Warenautoriteit ook gewoon binnen. En een kop koffie (niet overdrijven) kan de concentratie ook verbeteren.

HOP, Melanie Zierse

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.