Nationale Studenten Enquête: ook Tilburgse student tevreden over studie

Nationale Studenten Enquête: ook Tilburgse student tevreden over studie

Universitair studenten zijn ook dit jaar weer tevreden over hun studie, zo blijkt uit resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2019. Studenten geven hun opleiding gemiddeld een 4,1 op een schaal van 1 tot 5. Ook Tilburgse studenten geven hun opleiding gemiddeld een 4.1. Dit zijn de verschillen en overeenkomsten.

Ruim 94.000 studenten van universiteiten en particuliere onderwijsinstellingen vulden dit jaar de Nationale Studenten Enquête (NSE) van Stichting Studiekeuze123 in. Bijna 5000 Tilburgse studenten beoordeelden hun studie en onderwijsinstelling. Ze konden onder andere aangeven hoe tevreden ze zijn over de inhoud van de opleiding, de deskundigheid van de docenten, de studiefaciliteiten en de voorbereiding op de beroepsloopbaan.

Hoe scoort Tilburg University?

De algemene tevredenheid is met een 4,1 uit 5 hoog. Op veel gebieden scoort Tilburg University hetzelfde als het landelijk gemiddelde, zoals op de tevredenheid over de studiefaciliteiten (3,7), stage-ervaring (4,1), kwaliteit van docenten (3,8) en inhoud van de opleiding (3,9).

Waar Tilburg University wat minder op scoort is op de tevredenheid aansluiting beroepspraktijk. Het landelijke gemiddelde is daar 3,6, terwijl de Tilburgse student niet hoger dan een 3,0 geeft. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat slechts 17 respondenten antwoord gaven op deze vraag, allemaal deeltijd studenten van Tilburg University.

Op de tevredenheid over de stage en opleiding scoort Tilburg ook iets lager dan het landelijk gemiddelde: een 3,1 tegen een 3,4., gebaseerd op 412 TiU-respondenten.

TIAS-student opvallend tevreden

Het opleidingsinstituut TIAS Businesschool heeft op Studiekeuze123.nl een aparte beoordeling gekregen. 350 TIAS- studenten vulden de enquête in. Wat vooral in het oog springt, is dat TIAS-studenten op alle gebieden een hogere score geven dan het landelijk gemiddelde. Het algemene oordeel van de opleiding is een 4,5. Dat is 0,4 punt hoger dan landelijk.

Op het gebied van internationalisering is het verschil met het landelijk gemiddelde het grootst. TIAS krijgt een score van 4,2, terwijl respondenten landelijk een 3,4 gaven. De TIAS- student is ook opvallend tevreden over de voorbereiding beroepsloopbaan en geeft gemiddeld een 4,3, één punt meer dan het landelijk gemiddelde.

Discussie over de betrouwbaarheid

Stichting Studiekeuze123 peilt sinds 2008 de tevredenheid van studenten door middel van de NSE. De door de overheid bekostigde hogescholen deden dit jaar voor het eerst niet mee aan de enquête. De onderwijsinstellingen twijfelden aan de betrouwbaarheid van de NSE. Door nieuwe privacywetgeving (AVG) en technische fouten waren er problemen ontstaan met het invullen van de vragenlijsten.

Hierdoor kunnen vergelijkingen met voorgaande jaren over het totale hoger (beroeps)onderwijs niet worden gemaakt.

Bekijk de resultaten van de enquête zelf

Dit jaar is voor het eerst een interactief dashboard beschikbaar waarmee de resultaten bekeken kunnen worden. Je kunt onder andere filteren op bachelor, master en op voltijd en duaal. De tool is te vinden op www.studiekeuze123.nl/nse/dashboard.

Alle resultaten van de Nationale Studenten Enquête zijn te vinden op www.studiekeuze123.nl/nse. Hier staat ook meer informatie over de inhoud van de enquête en kunnen de resultaten van de afgelopen tien jaar opgevraagd worden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.