Track ‘n trace

Ik wil geen track ’n trace. Vorige week heb ik een bril besteld, bij Hans Anders. Toen ik thuiskwam zag ik dat Hans mij een link had gestuurd, zodat ik mijn bestelling kon volgen. Waarom zou een mens dat willen? Ze sturen me wel een mail als ik ‘m op kan halen. “Reken op een klein weekje”, zei de verkoopster. Nou, mevrouw, dan wacht ik toch lekker een weekje. Lukt me prima. Ik hoef echt niet te weten wat jullie allemaal doen om tot mijn hipster bril op sterkte te komen.

Engels banner

Nouja, even kijken dan. Ik zie een track ’n trace lijn op mijn schermpje. Drie bolletjes, waarvan de eerste al afgevinkt is (‘je hebt je bril besteld’). Ja, dat weet ik al. Hans. Daar was ik zelf bij, tenslotte. Een pracht van een Ray-Ban, met vier keer verdunning omdat het montuur eigenlijk iets te fragiel was voor mijn sterkte. Naast het tweede bolletje staat ‘Je bril wordt gemaakt’. Daar ga ik toch van uit. Als ik mijn bril besteld heb en bovendien betaald, dan mag ik toch hopen dat Hans alles op alles zet om de juiste jampotten in het montuur te slijpen. Op dat tweede bolletje staat ‘ie nu al anderhalve week.

Ik kijk er minstens 2 keer per uur op. Rond één uur ’s middags nog wat vaker, omdat ik dan denk dat Hans nog net even de laatste hand aan mijn bril wil leggen, voor dat hij en zijn Hans-collega’s naar de kantine gaan. ‘Schaft!’ Hij springt maar niet over naar het derde bolletje. De eindbaas. ‘Je kunt je bril afhalen!’

Waarom zou een mens dit willen?! De frequentie waarop ik ‘mijn brilbestelling’ volg, is na het beloofde ‘kleine weekje’ tot pathologische hoogte gestegen. Ik eet niet meer, ik slaap niet meer, ik denk alleen nog maar aan Hans. Een kleine, dikke, zwetende man met een olijk gezicht die met een hele kleine schroevendraaier naarstig aan mijn Ray-Ban aan het zwoegen is. Tot ik bij de eindbaas geraak.

Nog één keer kijken dan.Gwenda Engels is columnist voor Univers en werkt als neurowetenschapper bij Tilburg School of Social and Behavioral Sciences.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.