Meer betalen aan Europa? Goed idee, vindt de Tilburgse econoom Harald Benink

Meer betalen aan Europa? Goed idee, vindt de Tilburgse econoom Harald Benink

De Europese Commissie wil dat Nederland financieel meer gaat bijdragen aan de EU. Dat roept weerstand op, maar niet bij Harald Benink. De Tilburgse hoogleraar vindt dat Nederland juist te zuinig is.

Beeld Pixabay

Beeld Pixabay

Nederland betaalt volgend jaar een dikke 8 miljard aan Europa. Als het aan de Europesie Commissie ligt zal dit bedrag stijgen naar 13 miljard in 2027. Een toename van zestig procent. Volgens Brussel moet het begrotingsplafond toenemen.

Officieel zijn de plannen nog niet, het nieuws werd gelekt via de Financial Times. Weerstand is er al wel. “Belachelijk,” concludeert Dennis de Jong, oud-Europarlementariër van de SP, bij EenVandaag.

Groot succesverhaal

Een stuk welwillender is Harald Benink, hoogleraar Openbare Financiën aan Tilburg University. Tegenover EenVandaag laat hij weten dat Nederland van zijn kruideniersmentaliteit af moet: “Netto is de Europese Unie een groot succesverhaal voor Europa. En Nederland profiteert daar als open economie heel erg van.”

Momenteel dragen Europese landen circa 1 procent van hun bruto binnenlands product af aan Europa. Omdat Europa in de toekomst grotere projecten wil faciliteren, zoals een betere bewaking van de buitengrenzen en onderzoeksontwikkeling, moet deze bijdrage omhoog naar 1,11 procent. De Tilburgse hoogleraar ziet een hogere bijdrage vooral als een investering in de eigen economie. 

Nederland is al zuinig

Het geld krijgt Nederland volgens Benink wel bij elkaar: “We zouden op een aantal categorieën kunnen bezuinigen. Bijvoorbeeld op de landbouw, die nog steeds 37 procent van het budget opsouppeert. Maar we zijn al zuinig. We moeten niet doorschieten in onze zuinigheid.”

Pakt een hogere bijdrage aan Europa op de lange termijn gunstig uit voor Nederland? Misschien. Maar de politieke en maatschappelijke weerstand zal er niet minder om zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.