Plannen voor een ‘Young Professional Campus’ op de Spoorzone

Plannen voor een ‘Young Professional Campus’ op de Spoorzone

Woningen voor studenten, starters en ‘young professionals’ in combinatie met bedrijvigheid en onderwijs gericht op ondernemerschap. Dat zijn de ingrediënten voor de ‘Young Professional Campus’ die op de Spoorzone moet komen. Tilburg University, de gemeente Tilburg en gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed hebben daartoe een intentieovereenkomst ondertekend.

Young Professional Campus  Impressie: Vakwerk Architecten/SDK vastgoed

Young Professional Campus
Impressie: Vakwerk Architecten/SDK vastgoed

Animo zal er vrijwel zeker wel zijn als de plannen voor de Young professional Campus op de Spoorzone doorgaan. Drie lichte, moderne gebouwen, gepositioneerd tussen LOC Brewery en Cultuurfabriek Hall of Fame. Twintigduizend vierkante meter oppervlakte met appartementen, studie- en werkplekken en sport- en ontspanningsruimtes. Wonen, studeren en werken op een unieke locatie in het hart van de stad, wie wil dat nou niet?

Als het aan vice-voorzitter van het College van Bestuur, Paulina Snijders, ligt, kunnen de eerste studenten en starters er in 2024 hun intrek nemen. “Wij zijn hier blij mee”, aldus Snijders in reactie op de plannen.

“De Universiteit groeit en dit initiatief zal leiden tot meer capaciteit, ook in huisvesting voor studenten. Het is in lijn met onze ambities op het gebied van entrepreneurship. We zien er naar uit een nieuwe onderwijsomgeving vorm te geven, waarbij het stedelijke karakter een meerwaarde heeft.”

Kennis-as Tilburg

De bouwplannen zijn onderdeel van de Tilburgse ambitie om de universiteit meer te verbinden met de binnenstad en de kenniseconomie met de maatschappij. Volgens wethouder Berend de Vries wordt de nieuwe campus het nieuwe speerpunt in de kennis-as Tilburg University-Spoorzone. Naast MindLabs, het andere megaproject dat op de Spoorzone moet verrijzen en waar Tilburg University ook deel van uitmaakt.

“De Spoorzone krijgt steeds meer vorm als bruisend onderdeel van de ‘Binnenstad 21e eeuw’ voor werken, wonen en kennisontwikkeling.” Aldus een opgetogen wethouder.

De ambities zijn groot, want de gebouwen moeten aan de modernste eisen op het gebied van duurzaamheid voldoen. Bijvoorbeeld door voorzieningen en functies te delen en materialen te hergebruiken.

Op zoek naar geld

Vooralsnog zijn het mooie vergezichten waar eerst nog een zak geld voor moet komen. De gemeente brengt de grond in, de universiteit wordt huurder van het onderwijsgedeelte, schrijft Brabants Dagblad. Ontwikkelaar SDK Vastgoed gaat in een haalbaarheidsonderzoek op zoek naar een belegger voor het project, zo vermeldt de krant.

Als dat lukt en alles verder volgens plan verloopt, starten de eerste bouwwerkzaamheden in 2022. Ruim twee jaar later, halverwege 2024, staat de oplevering gepland.

Ondertekening intentieovereenkomst voor de ontwikkeling en bouw van de Young Professional Campus door (vlnr): Mark Janssens (SDK Vastgoed), Paulina Snijders (Tilburg University) en wethouder Berend de Vries (gemeente Tilburg).  Foto: Elleske Fotografie

Ondertekening intentieovereenkomst voor de ontwikkeling en bouw van de Young Professional Campus door (vlnr): Mark Janssens (SDK Vastgoed), Paulina Snijders (Tilburg University) en wethouder Berend de Vries (gemeente Tilburg).
Foto: Elleske Fotografie

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.