‘We krijgen weer een recessie’

De Italiaanse econoom Mario Draghi nam onlangs afscheid als president van de Europese Centrale Bank. Onze Tilburgse topeconoom Sylvester Eijffinger kent hem persoonlijk en vreest dat hij over zijn graf heen regeert.

5vaneijff-nwbanner

1. Professor Eijffinger, Mario Draghi is vervangen door Christine Lagarde. Wat gaat dit betekenen voor de Europese economie?

“Laten we eerst eens kijken naar Draghi’s nalatenschap. Kijk, in zijn beginjaren heeft hij het goed gedaan. Hij had de tegenwoordigheid van geest om precies op het juiste moment te zeggen: ‘whatever it takes’. Wat er ook aan liquiditeitsinjecties of andere acties nodig zijn om de Europese banken overeind te houden, we doen het gewoon! Het bracht zekerheid terug in de bankensector die op het punt stond om te vallen. Vandaar dat ik hem voor die beginperiode een eindcijfer 8 geef…”

2. Maar gaandeweg werd het minder?

“Dat kan je wel zeggen. Ik geef hem een 5 voor de latere periode. Om de economie aan te jagen, hield de ECB de rente kunstmatig laag en begon de bank ook met het opkopen van staatsobligaties. Nu valt dat in tijd van recessie nog te begrijpen, al is het maar zeer de vraag of deze maatregelen werkelijk effect sorteren. Draghi ging er echter ook mee door toen de economie alweer op volle toeren draaide. En dat valt ook te begrijpen: hij wilde natuurlijk geen afscheid nemen met een nieuwe recessie! Maar daarmee koos hij niet voor wat het beste is voor iedereen en werden problemen doorgeschoven naar de volgende generatie.”

“Volgend jaar of anders het jaar erop, krijgen we een recessie”

3. In Duitsland spreekt men wel van ‘Graaf Draghila’…

“En dat is niet onterecht. Hij regeert over zijn graf heen door zijn beleid vlak voor zijn afscheid te hebben verlengd voor onbepaalde tijd. Dat is ongehoord! De lage rente zorgt in de noordelijke landen voor tal van problemen. De huizenprijzen rijzen de pan uit. En opvolger Lagarde lijkt hier geen verandering in aan te brengen.”

4. Waarom eigenlijk niet?

“Nou, net als Draghi komt Lagarde ook uit een van de zuidelijke landen die baat hebben bij onveranderd beleid van een zachte heelmeester. Frankrijk wil ook niet hervormen, want ja, dan komen de gele hesjes. Nou, die hebben we in Nederland intussen ook!”

5. Wat vindt u eigenlijk van al die protesten deze weken? Onderwijzers staken, verpleegkundigen gaan naar het Malieveld, de boeren en de bouwers blokkeren de straten…

“Nu het weer goed gaat met de economie, denkt iedereen uiteraard dat er iets te halen valt. Toch snap ik wel dat minister Wopke Hoekstra en het kabinet nu niet te veel meer gaan uitdelen. Let wel, dit kabinet heeft al de meest expansieve begroting sinds jaren en geeft veel extra uit. De Zalmnorm, die altijd heilig was, is al losgelaten. Tegelijk moeten we ervan uitgaan dat het niet zo goed blijft gaan, de groei is al afgevlakt en volgend jaar of anders het jaar erop, krijgen we een recessie. Wat je dan niet wil, is de broekriem weer heel stevig moeten aantrekken om de groei die er dan nog is weer in de kiem te smoren, zoals is gebeurd tijdens crisis. Niettemin is er nog wel wat geld te vinden en ik vind dat we dat echt moeten gebruiken voor docenten en verplegers. Die hebben jarenlang op de nullijn gezeten en we hebben ze hard nodig.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.