Keuzegids: Tilburg University telt twee topopleidingen

Wil je economie of theologie gaan studeren? Dan ben je het beste af bij Tilburg University, volgens de Keuzegids Universiteiten 2020. De twee bacheloropleidingen zijn bestempeld als ‘topopleiding’.

Beeld Keuzegids.

Beeld Keuzegids.

Economie en theologie worden als topopleiding beoordeeld door de Keuzegids Universiteiten. Vier andere bacheloropleidingen van Tilburg University kunnen dat predicaat niet voeren, maar zijn beoordeeld als beste in hun vakgebied. Het gaat om Communicatie- & Informatiewetenschappen (64), Fiscaal recht (56), Global Law (58) en Fiscale Economie (62).

Van de Tilburgse opleidingen scoren Bestuurskunde (54) en Rechtsgeleerdheid (52) een onvoldoende. Opvallend bij die laatste is dat de universiteit er toch nog de vierde plek op de ranglijst mee behaalt. De rechtenopleidingen in Nederland scoren slecht, alleen de VU Amsterdam (58) en de Radboud Universiteit Nijmegen (64) halen een voldoende.

Overall scoort Tilburg University een 62, waarmee ze op de landelijke ranglijst de zesde positie inneemt. Wageningen is sinds 2004 steevast de beste universiteit (dit jaar met 74 punten). De hekkensluiter van de nieuwe Keuzegids is de Universiteit van Amsterdam (53,5).

‘Er is geen foute keuze’

De Nederlandse universiteiten zijn groter dan ooit, maar studenten lijden daar niet onder: ze zijn enthousiast over het onderwijs en studeren vlot door, meldt de nieuwe Keuzegids Universiteiten. “Er is geen ‘foute keuze’. Kies wat bij je past en laat je niet gek maken”, schrijft de redactie in het voorwoord. “De kwaliteit van de Nederlandse universiteiten is goed.”

Keuzegids editie 2020 in gevaar

In de jaarlijkse Keuzegids worden opleidingen met elkaar vergeleken. De score komt grotendeels tot stand op basis van studenttevredenheid die is gemeten via de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dit jaar waren er grote problemen met de uitvoering van de NSE, waardoor de data niet betrouwbaar waren. Pas na een reparatie konden ze worden gebruikt.

Voor de hogescholen kwam dat te laat. Zij hadden inmiddels zo weinig vertrouwen in de data van dit jaar, dat ze hun medewerking opschortten. Minister Van Engelshoven wil alle bekostigde universiteiten en hogescholen volgend jaar verplichten om mee te doen.

Mede geschreven door HOP, Hein Cuppen

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.