Onderzoeksmaster Law School stopt

Er komt een einde aan de onderzoeksmaster van de rechtenfaculteit. Er is niet genoeg animo meer voor. Talent vindt tegenwoordig een andere weg.

De meest pientere Tilburgse rechtenstudenten konden de afgelopen twaalf jaar terecht bij de onderzoeksmaster van de faculteit. Daar werden ze in twee jaar klaargestoomd voor een promotieplaats in de wetenschap. Het was typisch zo’n opleiding die de faculteit overeind zou kunnen houden, ook als er veel geld bij moet. Maar volgens Maurice Adams, vice-decaan onderwijs, zou dat wel erg buitenproportioneel worden. “Er was veel te weinig belangstelling voor.”

Er waren meer problemen, blijkt afgelopen donderdag tijdens de faculteitsraad van Tilburg Law School. Zo werd de accreditatie in 2017 met hakken over de sloot gehaald. En de master is niet meer de kweekvijver voor Tilburgs talent. Veel getalenteerde studenten gaan tegenwoordig elders promoveren en de faculteit haalt talent vaak van buiten.

Het besluit om ermee te stoppen viel in september, een doorstart bleek niet haalbaar. Nu is helder geworden wat dit betekent voor de studenten die de opleiding nog volgen. Dat zijn er nog zeven. Vijf daarvan zijn goed in beeld, met hen zijn afspraken gemaakt. Twee studenten zijn al jaren niet actief, met hen moeten nog concrete afspraken worden gemaakt.

De kernvakken worden niet meer aangeboden. Studenten die deze vakken niet hebben gehaald kunnen wel twee keer per jaar een examen aanvragen. Domeinvakken kunnen gevolgd worden bij de reguliere masters. In overleg wordt bepaald wat daarbij nog extra gedaan moet worden. De scriptie gaat in overleg. Zo hoopt de faculteit de laatste studenten nog over de eindstreep te krijgen. De laatst mogelijke afstudeerdatum is 28 november 2021. Dat is de dag voordat de accreditatie verloopt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.