Universiteit Maastricht betaalde twee ton losgeld in bitcoin

Universiteit Maastricht betaalde twee ton losgeld in bitcoin

De Universiteit Maastricht (UM) heeft 197.000 euro losgeld betaald om zijn computersystemen te bevrijden van malafide software. Dat bevestigt de UM woensdag tijdens een symposium over de cyberaanval. De universiteit telde dertig bitcoin neer.

Foto: pxfuel

Foto: pxfuel

Eerder meldden de Observant en de Volkskrant al afzonderlijk van elkaar dat de universiteit geld had overgemaakt om de problemen op te lossen die ontstonden na de digitale gijzeling. De UM ging daar tot nu toe niet op in.

Vlak voor kerst kreeg de universiteit te maken met een cyberaanval met ransomware, waardoor meerdere bestanden worden versleuteld. Studenten, onderzoekers en andere medewerkers konden daardoor dagenlang onder meer niet e-mailen. Ook hadden ze maar beperkt toegang tot het internet en tot bestanden op de servers van de UM.

Tilburg University neemt maatregelen

Omdat de directeur van de Library en IT Services, Corno Vromans, niet de illusie heeft dat een dergelijke aanval niet hier kan gebeuren, heeft het College van Bestuur (CvB) van Tilburg University  de opdracht gegeven om de IT-systemen beter te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Zo worden er intern actief tips verspreid om het risico op een hack zoveel mogelijk te verminderen en is er een Chief Information Security Officer aangesteld.

Volgens Vromans wordt het probleem namelijk alleen maar groter. “Uiteindelijk denk ik dat we pas wat kunnen doen als universiteiten het gezamenlijk aanpakken.”

Tilburg University ontvangt alle collega-universiteiten donderdag en vrijdag 6 en 7 februari op de jaarlijkse Security- en Privacyconferentie om te praten over cyberveiligheid in onderwijs en onderzoek.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.