Slechte voornemens

Zo, januari is weer voorbij. De goede voornemens kunnen naast de kerstspullen in de kelderkast geduldig wachten tot volgend jaar. In de sportscholen is de stormloop op apparaten overgewaaid en springen de groepslessers niet meer als haringen in een ton. De slijter lacht weer, de kiloknallers vliegen de supermarkten weer uit en de drogist hoeft geen nicotinepleisters meer bij te bestellen. Back to normal.

Odette Bruls. Foto: Dolph Cantrijn

Odette Bruls. Foto: Dolph Cantrijn

Het is natuurlijk wel jammer dat zoveel goede voornemens na een maand stranden. Misschien leent alleen januari zich om goede voornemens uit te voeren? Een donkere, saaie maand. Altijd geweest maar nu extra benadrukt door deprimerende fenomenen als ‘Dry January’ en ‘Blue Monday’. Nog niet zo lang geleden hadden we geen benul dat deze bestonden, maar binnen enkele jaren zal de commercie hier net zulke leuke activiteiten op loslaten als we inmiddels kennen van Black Friday en Valentine’s Day. Maar verder is er weinig wat ons afleidt van het uitvoeren van onze goede voornemens. In januari.

Tot februari. De dagen worden tergend langzaam langer en de lente begint voorzichtig uit zijn diepe winterslaap te ontwaken. Maar voor het gros van de zuiderlingen is februari vooral de maand van carnaval. Dan moeten alle remmen los kunnen en daar passen geen goede voornemens bij. De feestneuzen ruilen hun goede voornemens dus gauw in voor de carnavalsattributen.

De rest van Nederland kan wel verder met de goede voornemens. Of toch niet. Velen hebben een goed gesprek met hun goede voornemens. Het besef daalt in dat de meeste kilo’s er niet aankomen tussen kerst en nieuwjaar, maar tussen nieuwjaar en kerst. Poeh, dat is wel erg lang om op rantsoen te leven. Tevens blijkt dat de nieuwe sportoutfit geen effect heeft op de conditie en kracht. Ook al lachte je nieuwe zelf je nog zo flitsend toe in de spiegel. Het bikiniproof en met sixpack getooid lijf lijkt verder weg dan ooit. Daar kunnen we ook met Pasen nog aan beginnen, en tenslotte moeten we ook kunnen genieten van het leven. Weg met de goede voornemens.

We kunnen de boel daarom beter omdraaien. We maken vanaf 2021 slechte voornemens. En geven ons daar in januari vol overgave aan over. Gewoon een maandje netflixend, chips etend, wijn drinkend en – voor de die hard – een peuk rokend op de bank doorbrengen om 1 februari deze voornemens even makkelijk weer overboord te gooien. Wedden dat je dan best zin hebt om je stramme ledematen te strekken in de frisse buitenlucht, genietend van de opkomende krokusjes en een sappig appeltje?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.