Emmy Veenema: ‘Ze zeggen wel: als ik met jou op pad ga, hoef ik me nooit te vervelen’

Emmy Veenema: ‘Ze zeggen wel: als ik met jou op pad ga, hoef ik me nooit te vervelen’

Je kunt ze de CEO’s van de studentenwereld noemen, de voorzitters van de faculteitsverenigingen. Wie zijn ze, wat doen ze? Univers interviewde de voorzitters van Asset, Magister JFT, IDEA en sportkoepel FOSST. Ze werken, vaak wat achter de schermen, voor de belangen van duizenden studenten. Deze week: Emmy Veenema, voorzitter van sportraad FOSST, de overkoepelende organisatie van de studentensportverenigingen in Tilburg.

Weg van de campus, maar wel in het sportcentrum, is de bestuurskamer van sportkoepel FOSST.  Formaat balzaal. Dat er hier over sport bestuurd wordt is met één oogopslag duidelijk. Los van de verzameling zilveren sportbekers, is de kamer bezaaid met sportattributen van alle aard. Je ziet ze in de kasten, op de grond, op de tafels. Emmy Veenema (21), student Communicatie en Informatiewetenschappen en FOSST-voorzitter voelt zich er helemaal thuis. “Het is een fijne werkplek. Ons kantoor is heel wat groter, vergeleken met de kamers in Esplanade. En dan hebben we hier ook nog twee mooie meeting rooms beschikbaar.”

Emmy Veenema op de FOSST-kamer. Foto: Dolph Cantrijn

Emmy Veenema op de FOSST-kamer. Foto: Dolph Cantrijn

Besturen zit in het bloed

“Besturen zit er bij mij al een beetje van nature in. We zijn redelijk actief thuis. We zijn met drie meiden, we zaten allemaal op turnen. Mijn vader zat in het bestuur van de vereniging en wij hebben alle drie training gegeven. Ik ben ondertussen overgestapt op luchtacrobatiek, maar sinds ik in Tilburg zit moest ik daarmee stoppen. Ik kon dat alleen doordeweeks in Deurne doen, dat viel niet te combineren.”

“Ik hou wel van vergaderen. Dat geeft wat structuur. Zelf heb ik eigenlijk nooit een agenda gehad, of dingen goed bijgehouden. Nu moet ik wel. En ik moet er ook voor zorgen dat mijn tijd goed wordt ingedeeld. Zo leer ik hier toch heel veel van. Ik moet er bij vergaderingen voor zorgen dat er voor iedereen aandacht is, dat iedereen zijn mening kan geven en er niet één iemand is die overheerst.”

‘De combinatie FOSST en zelf sporten is lastig. Ik heb fitness geprobeerd, maar ik ontdekte dat fitness niet echt mijn ding is’

Lange dagen

“Eigenlijk wilde ik naast het bestuurswerk nog een vak volgen, maar dat is niet gelukt. Mede omdat we dit jaar een incompleet bestuur hebben. Normaal zouden we met vijf mensen moeten zijn, maar we zijn maar met z’n drieën. Dat geeft toch extra druk. We zitten hier niet alleen overdag, want er wordt ook ’s avonds veel gesport. Ik heb wel eens maandagen dat ik hier van ’s morgens 11 tot 12 uur ’s avonds zit. Eten neem ik gewoon van thuis mee. We hebben hier een keukentje met een magnetron, daar kan ik het opwarmen.”

“Door de drukte is de combinatie FOSST en zelf sporten lastig. Ik ga af een toe wel eens squashen, maar niet heel vaak. Ik heb ook fitness geprobeerd, maar ik kwam er toen achter dat fitness niet echt mijn ding is. Met het bestuur proberen we wel alle sporten uit. Dan trainen we een keer mee. Dat is een goede manier om inzicht te krijgen hoe het bij alle sportverenigingen hier gaat.”

Activiteiten organiseren

“Voordat ik hieraan begon, had ik al een goed beeld van wat ik kon verwachten, van mijn voorganger heb ik daarbij een hele goede overdracht gekregen. Ik moet heel veel overleggen. Met het hoofd Sportcentrum, met TiGeAK, met de verenigingen. Er is ook landelijk overleg van alle overkoepelende studentensport organisaties. Kaderdagen, een weekend waarin we allemaal samen komen, en door het jaar heen ook penningmeesters- voorzittersoverleg. Dat werkt heel goed, iedereen brengt eigen punten in. Zo heb ik bijvoorbeeld het punt van bestuurswerving ingebracht. Als FOSST organiseren we zelf ook activiteiten. Het studentensportfeest, carnavalsvolleybal, racketlon en zaalvoetbal. Gelukkig is er wel een activiteitencommissie die daarbij helpt.”

“Ik doe liever iets dan helemaal niets. Ik ben niet goed in nietsdoen. Voor ik dit ging doen, was ik al twee jaar actief voor mijn studievereniging, Flow. Voorzitter worden van FOSST leek me superleuk om te doen. Eerst mijn bachelor afronden vond ik niet zo nodig. Waarom een jaar wachten? Studeren kan altijd nog. Of het goed voor mijn cv zou zijn, heb ik me ook niet afgevraagd. Ik ben nog helemaal niet bezig met een carrière straks.”

Echt een dorpsmens

“Toen ik ging studeren heb ik voor Tilburg gekozen omdat dat lekker in de buurt van Deurne was. Ik dacht toen: ik hoefde niet per se op kamers, maar na twee maanden dacht ik daar toch anders over. Bij avondactiviteiten moet je altijd blijven denken aan de laatste trein of bedenken waar je kan blijven slapen. Bijna elk weekend ga ik wel terug naar Deurne. Tilburg is een fijne studentenstad, met een mooie campus. Maar ik ben toch meer een dorps-, dan een stadsmens.”

“Ik ben een heel sociaal iemand. Ik maak heel gemakkelijk een praatje met onbekende mensen, daardoor leer ik snel veel nieuwe mensen kennen. Vriendinnen zeggen wel: als je met jou op pad gaat, hoef je je nooit te vervelen. Ik weet me altijd wel te vermaken. Toch vind ik het fijn dat ik afgelopen zomer verhuisd ben naar een eigen studio. Zeker nu ik een bestuursjaar doe, vind ik het lekker om thuis te komen op een rustig plekje. Dat heb ik nu wel nodig.”

 


Sportraad FOSST

Sportraad FOSST (Federation of Student Sports Tilburg) is de overkoepelende organisatie voor de studentensportverenigingen. In totaal zijn er dit jaar 23 verenigingen actief. Het bestuur bestaat dit jaar uit 3 personen en wordt bijgestaan door een activiteitencommissie. Die bestaat uit 6 leden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.