In memoriam: Hans Moonen

Een reiziger is aan zijn laatste reis begonnen. Zijn familie typeerde Hans als reiziger in hart en nieren, immer naar voren gericht en kordaat optredend. Zo heb ik persoonlijk Hans ook leren kennen niet alleen in zijn functie bij de Universiteit van Tilburg, maar ook bij zijn vele andere zakelijke activiteiten.

Door Rob Fijneman

Hans was een pionier op het terrein van EDP-audit voortkomend uit de accountantsfunctie. Naderhand zijn we dit IT auditing gaan noemen. Bij Philips Internal Audit was Hans al in de jaren zeventig en tachtig actief op dit terrein. De grote mainframes vroegen in die tijd al om beoordelingen van de interne beheersing. In 1983 is Hans daarmee verder gegaan bij wat nu KPMG heet. Kort daarna heb ik Hans als mijn leermeester leren kennen.

Al snel werd duidelijk dat Hans op een missie was, hij wilde het vakgebied IT auditing verder ontwikkelen en zorgen dat er opleidingen op dit terrein ontstonden. Hij begon met zijn leerstoel op 1 november 1986 in Tilburg bij het departement Accountancy. Al snel vond hij dat niet alleen accountants kennis moesten opdoen over de geautomatiseerde gegevensverwerking, maar dat er ook een apart vakgebied nodig was. Hij vond daarin steun bij een aantal collega professoren zoals Van Hulsentop en Oonincx.  Vanuit het departement Accountancy werd hij Academic Director van de voorloper van het huidige Executive Master of IT-Auditing programma van TIAS School for Business and Society. In 1988 ontstond een zelfstandige IT audit opleiding bij TIAS onder leiding van Hans Moonen die tot de dag van vandaag toonaangevend is.

Hans kan je met recht een van de pioniers van IT auditing noemen. Zoals het pioniers betaamt was hij zeker eigengereid, vastberaden en vooruitstrevend. Sommigen bespeurden bij hem enige koppigheid, maar altijd gericht op het beter maken van de IT audit dienst en altijd redenerend vanuit de meerwaarde voor de klant. Bij Hans onderging je een stevige leerschool, persoonlijk heeft mij dat veel aan inzichten en doorzettingsvermogen gebracht.

In 2003 zwaaide Hans af in Tilburg en heeft hij het vakgebied ook op zijn bekende wijze rigoureus verlaten. Het reizen en verkennen ging onverminderd door maar nu als privé persoon. Op 4 april 2020 is na een laatste reisdag zijn levensreis hier beëindigd.

In Hans gedenken we een bijzondere collega, een pionier en voor mij ook een vriend. Zijn familie wensen we alle sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Namens het departement Accountancy en de Post-Master Accountancy opleidingen,

Prof. dr. Rob Fijneman RE RA

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.