Onderzoekers vragen om ‘coronaontheffing’ voor tijdelijke contracten

Onderzoekers vragen om ‘coronaontheffing’ voor tijdelijke contracten

Veel wetenschappers met een tijdelijke aanstelling weten door de coronacrisis niet of ze hun onderzoek wel op tijd kunnen afronden. Maak het bijvoorbeeld mogelijk om hun contract te verlengen, stellen de universiteiten en onderzoeksorganisaties.

Beeld Pixabay

Beeld Pixabay

Door de coronacrisis zijn veel laboratoria gesloten en ligt het veldwerk stil. Als dit nog lang duurt, kunnen vooral onderzoekers met een tijdelijk contract in de problemen komen. Maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen, schrijven universiteitenvereniging VSNU, het Promovendi Netwerk Nederland, PostdocNL, ziekenhuisfederatie NFU en wetenschapsfinanciers NWO en ZonMw.

Soepelheid

De partijen willen de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vragen om een tijdelijke ‘coronaontheffing’ van bepaalde regels in het Burgerlijk Wetboek. Dan kunnen tijdelijke contracten van onderzoekers langer dan vier jaar duren of kan hun aanstelling meer dan twee keer worden verlengd. 

Het is ook belangrijk dat internationale wetenschappers lang genoeg in Nederland kunnen blijven om hun onderzoek af te ronden, vinden de onderzoekers. Ze bepleiten soepelheid van de IND.

Steun

Als onderzoek lang stilligt, loopt dat bovendien flink in de papieren. De universiteiten en onderzoeksorganisaties zoeken daarom financiële steun bij ministeries, bedrijven en internationale subsidieverstrekkers zoals de EU, waarmee de uitloop van onderzoek kan worden gefinancierd.

Maatwerk

Bij de partijen staat voorop dat de gezondheid van wetenschappers belangrijker is dan onderzoek. Verder willen ze dat vertraagde projecten op een later moment kunnen worden afgemaakt.

Tot slot moet er ruimte zijn voor oplossingen op maat. Hierbij kan worden gedacht aan extra tijd of geld, maar ook aan het aanpassen van een onderzoeksopzet of het bijstellen van ambities.  

Noodfonds

Voorzitter Lucille Mattijssen van het Promovendi Netwerk Nederland riep in een interview met het HOP al eerder op tot coulance voor promovendi. De Algemene Onderwijsbond vindt dat de overheid onderzoekers moet steunen met een noodfonds.

HOP, Evelien Flink

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.