Lisa Wintjes: “Bij ons thuis moet de slechtste darter afwassen”

Lisa Wintjes: “Bij ons thuis moet de slechtste darter afwassen”

Ambities, plannen en slechte gewoontes: in de rubriek ‘13 vragen aan’ stellen de nieuwe gezichten van de studentenfracties zich voor. Deze keer: Lisa Wintjes van Fractie SAM, tweedejaarsstudent Communicatie en Informatiewetenschappen.

Foto: Ton Toemen

Lisa Wintjes. Foto: Ton Toemen

1. Wie inspireert jou?

Ik hou erg van moderne kunstuitingen. Het werk van kunstenaars als Banksy, Daniel Arsham en de Nederlandse Piet Parra, en van modeontwerper Virgil Abloh. Hun originaliteit en out of the box denken inspireert me, niet zozeer één persoon.

2. Wat moet er echt veranderen aan Tilburg University?

Dit geldt zeker niet voor alle docenten, maar sommigen spreken zulk slecht Engels dat er iets aan gedaan moet worden. In het Nederlands kunnen ze zich goed uitdrukken, maar de boodschap komt niet meer over als ze hetzelfde college geven in het Engels omdat hun Nederlandse accent afleidt van de inhoud. Het is belangrijk dat iedereen goed Engels spreekt, vooral omdat de grote gemeenschap van internationale studenten mee moet kunnen met de rest.

3. Wat is het vreemdste dat je ooit hebt meegemaakt tijdens een college?

Tijdens een college over doelgroepen presenteerde een docent een paar datingapps en -websites. Tenminste, dat dachten we. Maar voor iedere subgroep is er wel een site, je kon het zo gek niet bedenken. Dating voor boeren, voor sugar dads, op basis van je huisdieren, veganisten en glutenvrije dates. De hele zaal lag in een deuk, omdat de slides met voorbeelden maar bléven komen.

4. Waarom wil je iedere maand aan tafel met het CvB?

Met onze fractie kunnen we namens de studenten een stempel drukken op het universiteitsbeleid, vaak over heel concrete zaken. Ik houd me vooral bezig met de kwaliteit van de studentenfaciliteiten. Deels komt dat voort uit een persoonlijke frustratie. Soms moet je twee dagen van tevoren al een computer reserveren in de UB, om daar te kunnen werken. En dan moet je alsnog drie keer verhuizen naar een andere pc. Ook rond lunchtijd is er weinig plek. Het is druk op de campus, en het universiteitsbestuur moet eraan worden herinnerd dat dit niet ten koste mag gaan van de faciliteiten voor studenten.

5. Wat is jouw guilty pleasure?

Slechte tv, ik geniet enorm van series als Ex on the Beach en Temptation Island. Meestal kijk ik samen met mijn huisgenoten. Door de coronamaatregelen zijn de meeste weg, maar dat maakt me niks uit: ik ga gewoon in mijn eentje de volgende afleveringen kijken.

6. Wat zijn je plannen voor na je studie?

Op dit moment denk ik dat ik iets met PR wil gaan doen, maar ik weet nog niet precies in welk veld. Ik heb behoorlijk wat interesses, bijvoorbeeld in evenementen en de verslavingszorg. Ook heb ik veel belangstelling voor de politiek, en dat is door mijn deelname aan de verkiezingen en door SAM alleen maar aangewakkerd. Het is heel interessant om te zien hoeveel politiek er speelt aan de universiteit, vooral achter de schermen.

7. Welke film raad je iedereen aan?

In Trainspotting komen mijn voorliefdes voor Schotse accenten en maatschappijkritische films samen. Het uitgangspunt van de film is dat ieders leven eigenlijk een sleur is, en de hoofdpersonen doorbreken die sleur door heroïne te gebruiken. Er zitten heel wat duistere momenten in, maar hij heeft ook een duidelijke boodschap, die ik niet wil verraden aan de mensen die hem nog niet hebben gezien. In mijn studentenhuis hangt een grote poster met quotes uit de film aan de muur.

8. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

Dat je door hard te werken veel voor elkaar krijgt. Misschien klinkt dat een beetje cliché, maar ik heb dit zelf echt zo ervaren. Op de middelbare school was ik over het algemeen niet heel gemotiveerd en werkte ik er niet zo voor. Nu ik een studie doe die ik leuk vind, merk ik niet alleen dat het makkelijk is om hard te werken voor iets wat leuk is, maar ook hoeveel er mogelijk is wanneer je je ergens voor inzet.

9. Je hebt een tijdmachine. Waar ga je heen, en met wie wil je praten?

Dan wil ik uitzoeken of het beeld klopt dat we tegenwoordig van Leonardo da Vinci hebben. Je hoort en leest steeds maar dat hij zo vooruit liep op zijn eigen tijd, en dat hij alles kon en alles wist. Laat mij maar eens kijken of hij werkelijk zo was, dat kan een interessant gesprek worden.

10. Door een overstroming moet je snel je huis verlaten, en je kunt maar een bezitting redden. Wat neem je mee?

In mijn kamer hangen een heleboel foto’s die ik heb gemaakt met wegwerpcamera’s. Ik heb er geen kopieën van, ze zijn onvervangbaar. Mag ik er maar eentje meenemen? Dan kies ik voor een foto die gemaakt is in de beroemde club met vijf verdiepingen in Praag. Ik heb daar met vrienden een supergezellige tijd gehad, aan het einde van de nacht waren we niet veel meer waard.

11. Frisdrank of bier?

Ik drink eigenlijk nooit frisdrank. Het liefst drink ik espresso, daar leef ik echt van op. Een biertje dan, dat associeer ik met het terras en met vrienden, lekker ‘spa goud’ drinken.

12. Studeren of besturen?

Ik vind studeren hartstikke leuk, maar besturen zou een nieuwe ervaring voor me zijn. Ik ben er klaar voor om volgend jaar wat nieuws uit te proberen.

13. Afwassen of afdrogen?

Afdrogen. In mijn studentenhuis bepalen we aan de hand van een dartboard wie moet wassen, en welke twee mensen moeten afdrogen. Iedereen mikt op de bull, en degene die er het verst vandaan zit, is de afwasser. Als ik mag drogen heb ik én goed gegooid én kan ik lekker rustig aan doen, samen met de andere droger.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.