Eindelijk privacy

Odette Bruls begeleidt weer masterstudenten bij het schrijven van hun scripties. Maar de techniek werkt niet mee. Skype maakt geen verbinding en de camera doet het niet. En hoe zit het eigenlijk met de privacy?

Mijn Skype for Business blijkt niet compatible met de privé-Skype van studenten. Of misschien ligt het aan mijn eigen compatibiliteit met de techniek. Het is even zoeken naar het ideale platform voor de online begeleiding van mijn verse masterthesis schrijvers. Afgelopen semester begeleidde ik er geen. Maar geen nood, Zoom is mijn beste vriend in deze dagen. Heeft me nog niet in de steek gelaten. Zeker sinds ik de camera van mijn laptop weer kan gebruiken.

Het was een ontluistering toen ik de camera van mijn nieuwe laptop een half jaar geleden niet aan de praat kreeg. Of ‘aan de kijk’ eigenlijk. Ik nam ten einde raad de losse camera van zoonlief voor een zacht prijsje over. Hij blij, ik blij. Maar met het einde van de garantietermijn in zicht, rij ik met frisse tegenzin toch terug naar de winkel. Een vriendelijke meneer klapt de laptop open, kijkt naar het plekje waar ik al oneindig naar heb gestaard en schuift een ieniemienie schuifje opzij. We hebben beeld!

Ik heb me maar snel over mijn schaamte heen gezet en geniet sindsdien van een op mijn eigen commando werkende laptopcamera. Zichtbaarheid én privacy wanneer ík het wil. Ik begrijp dan ook maar deels de ophef rond proctoring van tentamens. Het gros van de studenten lééft bij gratie van hun beeldscherm, zeker als het om sociale contacten gaat. Waarom dan nu moeilijk doen? Alsof ook maar één digitale surveillant geïnteresseerd zou zijn in hun kamerinrichting. Maar eigenlijk begrijp ik het ook wel. Het gaat om de eigen keuze. Mensen willen graag zelf over hun privacy beslissen. Ik ook.

Neem mijn Personal Zoom Meeting Room. Daar ontvang ik nu mijn masterthesis studenten. De naam alleen al klinkt als een directiekamer. Niemand komt binnen zonder te kloppen en ik bepaal zelf het deurbeleid. Rondhangende en spontaan binnenstappende studenten behoren tot het verleden. Mijn meeting room is bovendien altijd beschikbaar. Zonder reservering en zonder er collega’s uit te hoeven schoppen. Eindelijk privacy.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.