Kwart personeel TSB te hoog ingeschaald

Een kwart van de medewerkers van de faculteit Social and Behavioral Sciences is te hoog ingeschaald, blijkt uit onderzoek naar loonverschillen. Striktere regels moeten dit in de toekomst voorkomen.

Beeld Pixabay / Maria Domnina

Er is aan Tilburg University al langer sprake van onverklaarbare loonverschillen. Vorig jaar nog bleek uit groot onderzoek dat er een loonkloof is van 175 euro tussen mannen en vrouwen. Niet zomaar hanteert de universiteit sinds deze maand striktere criteria om wetenschappelijk personeel te belonen. Medewerkers moeten gelijk behandeld worden en verschillen in beloning moeten uit te leggen zijn.

Voortaan moet het beter gaan, maar er is mogelijk al een scheefgroei ontstaan. Want hoe zit het eigenlijk met alle huidige medewerkers, krijgen zij wel genoeg betaald? Daar heeft Tilburg School of Social and Behavioral Sciences onderzoek naar gedaan. Arbeidscontracten, promoties en jaren aan werkervaring zijn naast elkaar gelegd en beoordeeld aan de hand van de nieuwe criteria. De resultaten, die afgelopen donderdag werden besproken tijdens de faculteitsraad, baren opzien.

Er is dit keer geen vrouw die te weinig betaald krijgt. Er is binnen de faculteit één wetenschapper te laag ingeschaald en dat is een man. Dit laat directeur Hans-Georg van Liempd weten tijdens de raad. Voor deze wetenschapper, een universitair docent, is er een correctie doorgevoerd.

Opvallend is dat een groot deel juist te hoog wordt ingeschaald. Het gaat om 64 van de 247 werknemers, ruim een kwart. Van de vrouwen is 32% hoger ingeschaald (47 van de 145) en van de mannen 17% (17 van de 102.) Het personeel van TSB lijkt er warmpjes bij te zitten. Maar teveel betaald krijgen? Volgens Christina Meyers van de personeelsmedezeggenschap zouden werknemers diep verontwaardigd zijn als dat wordt beweerd.

Het criterium ervaring is volgens Meyers te oppervlakkig. “Ervaring gaat niet alleen om het aantal jaren, maar is ook afhankelijk van wat je doet.” Werknemers doen meer dan wat in hun functieomschrijving staat. Een universitair docent voert vaak werkzaamheden uit die eigenlijk door een universitair hoofddocent of hoogleraar gedaan moeten worden. Maar daar wordt niet naar gekeken.

Te hoog ingeschaald

De 64 medewerkers die volgens de nieuwe normen te hoog zijn ingeschaald, bevinden zich niet allemaal bovenin de hiërarchie. Integendeel. Het gaat om acht docenten, twintig onderzoekers, achtentwintig universitair docenten, vijf universitair hoofddocenten en drie hoogleraren.

Wel is het zo dat de faculteit medewerkers die in de hoogste trede van hun loonschaal zitten, of een trede daarvoor, buiten beschouwing heeft gelaten. Het gaat om 74 medewerkers. Daar zou niet mee vergeleken kunnen worden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.