Liz (21): “In de zomer lig ik vaak in het water te dobberen met mijn opblaasbootje”

Liz (21): “In de zomer lig ik vaak in het water te dobberen met mijn opblaasbootje”

Afgelopen juli maakte de Landelijke Studentenvakbond in zijn rapport ‘Beste Studentenkamerstad 2019’ bekend dat Tilburg hekkensluiter is wat betreft het woonbeleid voor studenten. De stad kan het snelgroeiende onderwijs niet bijbenen. Univers peilt hoe de woonomstandigheden van Tilburgse studenten één jaar later zijn. In de rubriek ‘Studentenkamers in Tilburg’, vertellen zes studenten over hun woonsituatie. Vandaag: Liz (21), derdejaarsstudent Toegepaste Wiskunde aan Fontys Hogeschool Tilburg.

Liz in haar huis aan de Vendeliersstraat 77. Foto Ton Toemen.

Wat is je huidige woonsituatie?

“Samen met zeven anderen woon ik in een studentenhuis aan de Vendeliersstraat, dichtbij de Piushaven. Het is een gemengd huis; vier mannen en vier vrouwen.”

Hoeveel betaal je per maand aan huur?

“Ik betaal 370 euro per maand.”

Wat krijg je terug voor dat bedrag?

“Mijn slaapkamer is ongeveer 20 vierkante meter. Daarnaast beschikt het huis over meerdere algemene ruimtes. Zo hebben we een keuken, twee grote woonkamers, een badkamer en een washok. Als kers op de taart staat er beneden ook nog een grote pooltafel waar geregeld gebruik van wordt gemaakt.”

Hoelang woon je hier al?

“Ik woon hier nu al zo’n twee jaar.”

Hoe makkelijk ben je aan deze kamer gekomen?

“Ik zag op de Facebookpagina ‘Woonruimte aangeboden/gezocht Tilburg’ een post voorbijkomen over een kijkavond in dit huis. Omdat ik later die avond niet kon, mocht ik aansluiten bij het avondeten. Dat was dubbele winst. Sowieso omdat ik het niet zo heb op kijkavonden; het voelt echt als een vleeskeuring waarin je moet concurreren met tal van anderen. Bovendien kon ik de bewoners op deze manier wat persoonlijker leren kennen en zij mij ook. Dat heeft denk ik de doorslag gegeven.”

Wat zijn de voordelen van deze kamer?

“Het belangrijkste is dat het erg dichtbij het centrum is. Ook het feit dat we praktisch naast de Piushaven wonen is een pluspunt. In de zomer lig ik daar vaak in het water te dobberen met mijn opblaasbootje.”

Wat zijn de nadelen van deze kamer?

“Het is een redelijk oud huis en een lekkage is ons helaas niet vreemd. Ook kan ik wel zeggen dat we een moeizame relatie met de huisbaas hebben. Het een heeft natuurlijk met het ander te maken.”

Waarom ben je op kamers in Tilburg gegaan?

“Omdat ik eerst met mijn ouders in de Tilburgse wijk Reeshof woonde, was het voor mij niet noodzakelijk om op kamers te gaan. Toch wilde ik proeven aan het studentenleven en de daarbij behorende zelfstandigheid en vrijheid.”

Is het het waard om op kamers te wonen in tijden van corona?

“Zeker. Ik vind de vrijheid en zelfstandigheid fijn. Niet dat mijn ouders enorm streng zijn hoor, maar als je thuis woont zijn zij uiteindelijk toch de baas. Hier ben ik mijn eigen baas.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.