Tilburg University worstelt met vullen docentvacatures

Tilburg University heeft moeite met het vinden van geschikte docenten, dat werd duidelijk tijdens een vergadering van de commissie onderwijs, onderzoek en impact. Het is een ontwikkeling die de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt.

Beeld: Jack Tummers

De universiteit erkent al een aantal jaren moeite te hebben met het aannemen van docenten. Het gaat met name om het vinden van gekwalificeerde docenten op korte termijn. Dit zegt vice-rector magnificus Jantine Schuit.

Om de gaten op te vullen worden minder geschikte docenten aangenomen op basis van jaarcontracten. Het idee is dat deze tijdelijke krachten worden vervangen zodra een beter gekwalificeerde docent is gevonden.

Verhouding student en docent scheef

Gevolg van de openstaande vacatures is dat de student-docentratio stijgt. Doordat de studentenaantallen blijven groeien, maar er geen nieuwe docenten bijkomen, heeft de docent in verhouding meer studenten onder zich dan voorheen.

Hierdoor levert de universiteit in aan kwaliteit van onderwijs, juist op het moment dat er via het leenstelsel overheidsgeld beschikbaar komt om deze kwaliteit te verbeteren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.