Afstuderen anno corona

“Bedankt voor de mail, ik kreeg er de stressvlekken van in mijn nek ;)” lees ik dinsdagochtend, een uur voordat ik de tien-minuten-sessies start om mijn studenten de uitslag van hun master thesis te vertellen. Na mijn uitnodigingsmail van vrijdag had ik die mailbox niet meer bekeken. Ik zie dat ze ook nog eens als laatste vandaag staat ingepland. Ik hoop maar dat de knipoog-smiley haar het weekend heeft doorgeholpen.

Het semester was al zo afstandelijk met alleen Zoom meetings. Het minste wat ik nog kon doen leek me een vis-à-vis eindgesprekje om het thesisproces af te sluiten. Eerlijk gezegd zie ik voorlopig ook nog geen live afstudeerceremonie komen. Dat is erg jammer, want de ceremonies hebben altijd een bijzonder sfeertje.

Opgedofte studenten en hun naaste familie. Gezonde spanning want ja, de buit is binnen maar oei, ze komen in de spotlight op het podium te staan om het persoonlijk praatje van hun thesisbegeleider aan te horen. Paparazzi-achtige taferelen van amateurfotografen die we openlijk toestaan en zelfs aanmoedigen.

Het blijft indrukwekkend zo’n groep verse alumni te zien staan. Ik kan me mijn eerste docentbaan nog herinneren. Ik was al een half jaar gewoon lekker bezig mijn docent-dingetjes. Een lesje hier, een studieloopbaangesprekje daar. Maar tijdens de afstudeerceremonie viel pas echt het kwartje. Deze studenten, popelend om als jonge honden de arbeidsmarkt te betreden, dat is óns eindproduct. Dat is waar wij, docenten, het voor doen!

Hoe anders is dat nu. ‘Mijn’ studenten zitten bij het horen van de uitslag in hun gewone kleren, in hun gewone kamer achter het inmiddels gewone beeldscherm. Ze zijn blij, gaan het gepast vieren met een paar directe naasten, of heffen zelfs ook nu hun glas online met vrienden. Daarna maken ze misschien een wandeling, want dat doen jongeren tegenwoordig ook regelmatig, of gaan ze eens grondig hun kamer opruimen.

Wij als thesisbegeleiders schrijven nog steeds onze tekstjes om voor te lezen tijdens de afstudeerceremonie. Misschien tegen beter weten in. Maar er is nog geen ceremonie definitief geannuleerd. Die van maart 2019 staat nog steeds op ‘uitgesteld’. We kunnen al een volle week de aula vullen met ceremonies. Hoe lang zal het nog duren voordat we onze gewaardeerde en getalenteerde marketing masters weer live in het zonnetje kunnen zetten? Terwijl ik dit schrijf, breekt buiten alvast de echte zon door.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.