Studenten willen de vrijheid om smerige plekken op te zoeken

Studenten willen de vrijheid om smerige plekken op te zoeken

Jongeren hebben het onevenredig zwaar. Dat is zo ongeveer de strekking van nieuwsberichten uit diverse kranten in de afgelopen week. Veel jongeren blijken door alle coronaperikelen met psychische klachten te kampen en dat is uiteraard schrikbarend.

Reden voor veel politici om een lans te breken voor de jongeren en vaak met de volgende conclusie te komen: zorg dat universiteiten en hogescholen zo snel mogelijk weer open kunnen, zodat studenten langzaam weer hun normale leven op kunnen gaan pakken. Ik vind dit enigszins betuttelend. Studenten zijn geen basisschoolleerlingen wier sociale leven volledig om de structuur van een schooldag gebouwd is.

Het is een misvatting om te veronderstellen dat het leven van een student om de universiteit draait. Een student leeft in donkere kroegen, in cafés, in ranzige studentenhuizen, in parkjes, bij vrienden thuis en heel af en toe leeft de student in de bieb of bij een college.

Bovenal leeft een student echter met andere studenten. Het is bij uitstek de periode waarin je je sociaal ontwikkelt en volop kan genieten van de vrijheid die je jezelf (in je eigen hoofd dan) hebt toegeëigend door je te ontworstelen aan het juk van je ouders. Dat die wel nog je collegegeld betalen en wekelijks je vieze onderbroeken moeten wassen is even onbelangrijk.

Het probleem nu is dat die vrijheid weg is gevallen. De vrijheid om al die smerige plekken op te zoeken, maar bovenal de vrijheid om zorgeloos met andere studenten te kunnen socializen.

Wat overblijft is een overdaad aan zoomgesprekken op je ranzige 13m2, elke avond een diepvriespizza en ‘s-avonds niet kunnen slapen door het ritmisch gebonk dat uit de kamer van je bovenbuurvrouw komt die wél een vriend heeft. Vind je het gek dat studenten het even niet meer zien zitten?

Natuurlijk zouden studenten het niet erg vinden als er weer mogelijkheden kwamen om fysiek onderwijs te krijgen. Vergeet echter niet dat diezelfde studenten al jarenlang via de studentenfracties vechten om juist meer online colleges te krijgen. Vrijheid is namelijk ook gewoon de keuze om af en toe vanuit bed een college mee te pakken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.