Universiteit: voorkom hacks, werk via een beveiligde verbinding

Universiteit: voorkom hacks, werk via een beveiligde verbinding

Tilburg University roept medewerkers op om vanuit huis altijd met een VPN-verbinding te werken. De dringende oproep volgt na de cyberaanval op de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

Beeld Pixabay / Lukas Bieri

Computers van Tilburg University zijn standaard uitgerust met de VPN-verbinding Global Protect. In een mail aan alle medewerkers van Tilburg University verzoekt de universiteit de VPN altijd in te schakelen. Dit dient iedere keer bij het inloggen opnieuw te gebeuren. ‘Gezien het groeiend aantal gevallen van cyberhacks, raden we u aan om dit op te volgen,’ schrijft de universiteit.

Cyberaanaanvallen op universiteiten

Cyberaanvallen op universiteiten vormen een steeds groter probleem. Tijdens de laatste vergadering van de universiteitsraad wees Rector Magnificus en Collegevoorzitter Wim van de Donk er nog op dat cyberveiligheid absolute prioriteit heeft.

De cyberaanval op de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam is niet de eerste in de academische wereld. In 2019 werd de Universiteit van Maastricht getroffen door een cyberaanval. Gijzelsoftware legde de servers plat, waardoor studenten en docenten niet langer toegang hadden tot relevante data. Na lang wikken en wegen betaalde de universiteit bijna twee ton aan losgeld.

Onderzoeksfinancier NWO was deze week eveneens doelwit van een cyberaanval. Daardoor liggen subsidieaanvragen voorlopig stil.

Maatregelen Tilburg University

Tilburg University maakt medewerkers en studenten al langer bewust van mogelijke online gevaren. Zo worden er tips gedeeld om hacks te voorkomen en is er een bewustzijnscampagne rondom phishing gevoerd. Ook is er een Chief Information Security Officer aangesteld.

Ben je gehackt of heb je twijfels over de veiligheid van je online werkomgeving? Dan kun je contact opnemen met het CERT-team (Computer Emergency Response Team).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.