Brusselse studenten krijgen een belletje van hun universiteit

Brusselse studenten krijgen een belletje van hun universiteit

Studenten van de Vrije Universiteit Brussel kunnen in maart een telefoontje van hun universiteit verwachten. Rector Caroline Pauwels is bezorgd om het welzijn van de studenten in coronatijd en laat ze daarom allemaal opbellen. ‘VUB geeft om jou’, heet het project.

Beeld: Wikimedia Commons

Al die telefoontjes naar studenten, het zijn er ruim zestien duizend, doet ze natuurlijk niet zelf. Daarvoor wordt een beroep gedaan op masterstudenten psychologie. Een belteam van 150 jobstudenten zal in maart, na een korte opleiding, telefonische gesprekjes van zo’n vijftien minuten voeren met alle bachelor- en masterstudenten.

‘Hoe gaat het met je?’, is natuurlijk een van de vragen. Verder wordt er gewerkt met een door klinisch psychologen samengestelde vragenlijst, waarmee de universiteit een inschatting maakt van het mentale welzijn van de studenten.

De belangstelling voor het belteam is groot, meldt hoogleraar Imke Baetens, een van de samenstellers van de vragenlijst op VUB Today. “De studenten hebben zich massaal en snel aangemeld om de telefonische consults voor de VUB te doen.” Ze beseffen volgens haar dat dit “belangrijk is voor al hun medestudenten” in tijden van corona.

Het project zal mogelijk niet zonder gevolgen blijven, zegt rector Caroline Pauwels: “Na afloop van het onderzoek zullen de vergaarde, anonieme data geanalyseerd worden. Op basis daarvan kunnen wijzigingen op beleidsniveau worden doorgevoerd die ervoor zorgen dat het mentale welzijn van VUB-studenten beter gemonitord én ondersteund wordt.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.