Corona zorgt voor trendbreuken op wereldschaal

De lente diende zich dit jaar al vroeg aan. Februari gaf ons zowel de warmste als koudste dagen in jaren. Komt het door de vertrouwde wisselvalligheid van februari, of door de trendbreuk in ons klimaat?

Stevenen we inderdaad af op heftiger weersomstandigheden? De tijd zal het leren. Door corona schijnen meer mensen zich hier bewust van te zijn dan ooit. Dat is ook een trendbreuk. Eigenlijk is ons hele dagelijkse leven door corona één grote trendbreuk geworden.

Ontbijten doen we tegenwoordig op ons gemakje. Niemand heeft haast om de deur uit te gaan. Eén minuut voor tijd kunnen we rustig met een kop koffie naar ons screen lopen en met één muisklik zitten we oog in oog met onze collega’s, klanten, studenten of wie dan ook.

Tussen de middag gaan we wandelen. Ja, wandelen. Ik hoor het steeds meer. Studenten die dit begrip eerder amper kenden, of alleen associeerden met hun ouders, stappen dagelijks de deur uit voor een hap frisse lucht. En met een beetje mooi weer vullen we de bossen, parken en buitenbankjes tot grote – en begrijpelijke – frustratie van de horeca.

’s Avonds koken we meer dan ooit zelf. Of we halen iets bij ons favoriete restaurant. Of we laten dit brengen door een van de vele thuisbezorgers. Waar vroeger de avondspits bestond uit zich naar huis spoedende zakenlui, zijn nu de straten gevuld met maaltijd bezorgende elektrische scooters, afgewisseld met pakjes- en boodschappen rondbrengende voertuigen.

De late avond wordt gevuld met Netflixen. Ja, Netflixen. Ik hoor het steeds meer. Volwassenen die dit begrip eerder amper kenden, of alleen associeerden met jongeren, hangen nu dagelijks op de bank voor een portie vermaak. Zo ook mijn vriend en ik. We leefden al mee met Lupin, Rita, Bridgerton, Elsa (Plan Coeur) en uiteraard schaakster Beth (The Queen’s Gambit).

Geen marketingstrategie heeft ooit bereikt wat corona heeft bereikt: trendbreuken in consumentengedrag op wereldschaal. Dat schaken flink aan populariteit won, was zonder corona waarschijnlijk ook wel het geval geweest met zo’n indrukwekkende serie als The Queen’s Gambit. Maar niemand had zien aankomen dat doventolkenklassen en natuurgebieden overvol werden en de schappen van wc papier en laptopcamera’s akelig leeg.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.