Studentenfracties terug aan tafel voor convenant, verkiezingen vinden digitaal plaats

Studentenfracties terug aan tafel voor convenant, verkiezingen vinden digitaal plaats

Onderhandelingen over het verkiezingsconvenant voor de aanstaande verkiezingen in april zijn heropend. Op verzoek van het College van Bestuur is Rien Wijnhoven, voorzitter van de universiteitsraad, in gesprek getreden met alle tien de studentenpartijen die deelnemen aan de verkiezingen.

Beeld Univers

Voorzitter Rien Wijnhoven is optimistisch over het vervolg van de gesprekken. “Op facultair en centraal niveau wordt er goed samengewerkt tussen de partijen, dat wordt door alle studenten beaamd. Met die goede basis als vertrekpunt, moet het mogelijk zijn om ruim voor de verkiezingen tot een convenant te komen dat op draagvlak van alle partijen kan rekenen.”

Eerder ondertekenden vijf studentenfracties een open brief waarin zij hun zorgen uitten over de onderhandelingen. Die waren tot stilstand gekomen, waardoor het onwenselijke toekomstscenario ontstond van verkiezingen zonder convenant. De studentenpartijen stellen dit convenant sinds 2016 jaarlijks op om de wijze van campagnevoering te reguleren.

Verkiezingen volledig digitaal

Tijdens eerdere gesprekken was het de vraag of verkiezingen volledig digitaal moesten plaatsvinden en wanneer hiertoe besloten moest worden. Fractie Front vond het in januari nog te vroeg om hierover een definitieve beslissing te nemen. Op dat punt is de kogel inmiddels door de kerk, aldus Wijnhoven: “Een deel van het probleem wordt opgelost doordat, net als vorig jaar, vanwege de pandemie de verkiezingen volledig digitaal zullen plaatsvinden.”

Er is één voorbehoud: worden de coronamaatregelen opeens erg versoepeld, dan wil het College van Bestuur graag samen met de partijen kijken of er nog iets fysieks georganiseerd kan worden. Die kans wordt echter klein geacht, laat Martijn Stoutjesdijk weten, secretaris van de universiteitsraad.

Goede hoop

Veronique Coenen, voorzitter van Fractie SAM, was een van de ondertekenaars van de open brief. Zij laat weten blij te zijn dat de onderhandelingen zijn heropend: “Een convenant is in het belang van alle studenten van Tilburg University, dit is ook een reden dat Fractie SAM hoge prioriteit geeft aan de totstandkoming hiervan. We hebben goede hoop dat deze wel ondertekend zal worden door alle partijen voor de verkiezingen plaatsvinden.”

In de open brief wijzen de vijf partijen naar Fractie Front. Door weg te lopen van de onderhandeltafel zou de partij de totstandkoming van een convenant hebben geblokkeerd. Paula Schrijver, voorzitter van Fractie Front, bevestigt desgevraagd dat de partij weer aan de onderhandeltafel zit. Zij benadrukt dat de partij in het verleden altijd mogelijkheden openhield om tot een goed eindresultaat te komen.

“Fractie Front is blij om te zien dat er vanuit de universiteit waarde wordt gehecht aan de convenantonderhandelingen,”  aldus Schrijver. “Wij hebben altijd naar opties gekeken om tot een convenant te komen. Front is daarom ook blij met de toevoeging van de heer Wijnhoven aan de onderhandelingen. Wij gaan ervan uit dat er nu eerlijke en professionele onderhandelingen plaatsvinden met een convenant als eindresultaat.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.