Schrik en botbreuk na aanvaring tussen roeiverenigingen

Schrik en botbreuk na aanvaring tussen roeiverenigingen

Twee studentenroeiverenigingen in een stad, botst dat niet? Soms wel, bleek vorige week vrijdag. De achten van de Delftse roeiverenigingen Proteus en Laga kwamen met elkaar in aanvaring op de Delftse Schie. De roeiers raakten daarbij te water en een van hen liep botbreuken op.

Archieffoto van de acht van Laga in 2009. Beeld: Yvo Pluymakers

De aanvaring gebeurde tijdens de training van de beide achten, boten met acht roeiers en een stuurman (of -vrouw). Flinke boten, die ook met een behoorlijke snelheid varen. “Bij normale trainingen ligt de bootsnelheid tussen de 12 en de 15 kilometer per uur,” vertelt Laga-president Job van Vliet aan de Delftse universiteitskrant Delta. “Ze waren best hard aan het trainen.”

“Waarschijnlijk hebben ze elkaar niet gezien,” zegt Van Vliet. Hij vermoedt dat de roeiers elkaar geraakt hebben met de roeiriemen. “Het is een onoverzichtelijk punt,” vertelt Proteus-voorzitter Jill Oudshoorn aan Delta. Wat ook niet helpt is dat elke boot wordt aangedreven door acht doorgaans flinke kerels, maar de enige die wat ziet is een kleinere, op gewicht geselecteerde, ‘stuur’, achterin de boot.

Na het ongeluk lagen alle roeiers in het water. Een aantal van hen is voor controle per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en kon later naar huis. Na de eerste schrik lijkt bij de meesten de schade mee te vallen, al hield een roeier van Proteus er een ernstige botbreuk aan over. “Naar omstandigheden gaat het goed met hem,” meldt Oudshoorn.

De verenigingen hopen dat het bij deze ene botsing blijft. Ze gaan overleggen hoe ze aanvaringen in de toekomst kunnen voorkomen. Oudshoorn: “De onderlinge verstandhouding is uitstekend. Het is belangrijk om het samen op te lossen en niet naar elkaar te wijzen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.