Stuko vocabu

De taal blijft maar veranderen. Snap je eindelijk wat een rela is, of een brakpak, en dan hebben de jongeren alweer wat nieuws bedacht. Columnist Rosa van der Vleuten heeft soms wel vijf minuten nodig om te ontcijferen wat iemand zegt. Dat bevalt haar niet.

Ik vind het fascinerend hoe er iets als een studentenwoordenschat is, die onafhankelijk lijkt van de constant veranderende jeugdcultuur. De middelbare scholieren van tegenwoordig hebben alweer nieuwe woorden bedacht waardoor ik op mensonterende wijze om twee uur ‘s nachts vier verschillende sites af moet speuren om de betekenis van pogchamp te achterhalen.

Maar studententaal is standvastig; termen als ‘vo, adtje, lid, vestje, etc. bestaan al enorm lang en zijn nog steeds als het ware de maan-roos-vis van de studentenvocabulaire (leuk woord voor galgje!).

De nieuwere woorden zijn voornamelijk afkortingen of afgeleid van afkortingen (spobo, cobo, rela, en mijn favoriet, eventuela), en ik vind dit geweldig. Ik wil ontzettend graag dat dat ene damesdispuut van Plato hun weekend inluidt met een stuko vrijmibo Nontemba, omdat dat klinkt alsof je je eigen taal hebt bedacht en je daarmee, in ieder geval in mijn ogen, objectief opperdispuut bent.

Studenten hebben het sowieso gewoon te druk voor hele woorden. Terwijl jij alle vijf lettergrepen in ‘hospiteeravond’ uitspreekt heeft Maurits-Jan op de Korvel, omringd door een indrukwekkende verzameling gestolen bieropeners, alweer een halve scriptie neergeknald.

Nieuwe woorden volgen traditie: quarantaineborrel wordt quabo en avondklok wordt avklo, zoals spebi en boka. Mijn favoriet is denk ik quarrel (quarantaine-scharrel) omdat het klinkt als ‘kwartel’, maar dan eentje die lid is.

Tot slot zijn er woorden waar echt alleen studenten het speciale soort gore lef voor hebben om ze te gebruiken. Niemand heeft zo goed door dat gezamenlijke negatieve ervaringen het meest effectief een band scheppen als studenten. Lekker met de meiden taboes overschrijden.

Neem bijvoorbeeld brakpak, bermslet of grondpizza, om me dan maar tot de meest koeste termen te beperken. Ik denk dat onironisch spreken over ‘een barfje leggen’ de meest effectieve manier is om mij vakkundig uit je vriendenlijst te verwijderen. Politesse, suffe hut. Ga echt bad.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.