Jarige studievereniging wil de ruimte in

Een satelliet in een baan om de aarde, daarmee wil de Delftse studievereniging VSV Leonardo da Vinci haar 75ste verjaardag vieren. Het is maar een kleintje en door de goede connecties van de studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek kan die al voor een vriendenprijsje van 80-duizend euro gelanceerd worden.

Beeld: SpaceX

Met het satellietje (ter grootte van een melkpak) hopen de studenten vooral de jongere generatie te bereiken, vertelt teammanager Mitchell de Keizer aan de Delftse universiteitskrant Delta. “We willen ruimtetechnologie in het klaslokaal halen en de satelliet dichter bij de belevingswereld van kinderen brengen.”

Dat moet gebeuren met een tweetal experimenten. Voor de basisschool is er een proefje om gewichtsloos in de ruimte met dobbelstenen te spelen. En middelbare scholieren krijgen de mogelijkheid om een foto te uploaden naar een geheugenkaart in de satelliet. Na een paar rondjes rond de aarde kan gekeken worden in hoeverre de foto is aangetast door kosmische straling. “Afhankelijk van de codering kunnen er strepen in gekomen zijn, de kleur kan zijn verschoten of er vallen gaten in.”

Volgens de planning wordt de satelliet later dit jaar gelanceerd. Maar voor het zover is, moet er wel meer geld binnenkomen.  Dankzij donaties zijn ze al een heel eind en met crowdfunding hoopt de vereniging ook de laatste 30-duizend binnen te halen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.