De pest, corona, watersnood en andere rampen: gelukkig hebben we de liedjes nog

De pest, corona, watersnood en andere rampen: gelukkig hebben we de liedjes nog

Geen ramp zo groot, of er is wel een liedje over, merkte de Nijmeegse hoogleraar Lotte Jensen. Of het nou ging om een muggenplaag, de pest, cholera, of een watersnoodramp. Zou het niet leuk zijn om daar eens een cd van uit te brengen, dacht ze.

Beeld: Pixabay

Het Utrechtse muziekensemble Camerata Trajectina had er wel oren naar en samen met hen crowdfundde de hoogleraar literatuur en cultuurgeschiedenis tienduizend euro bij elkaar bij haar eigen Radboud Universiteit.

De cd, ‘Treur Nederland, rampliederen door de tijden heen’, is er inmiddels. Met twintig liedjes over Nederlandse rampen door de eeuwen heen. En ook corona ontbreekt niet, een gedicht van de vorige Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin werd daarvoor op muziek gezet.

Het eindproduct is volgens de initiatiefneemster Jensen prachtig, mooi en heel divers geworden. “Sommige liederen zijn heel treurig en weerspiegelen de zwaarte van de ramp, terwijl het lied over de muggenplaag juist heel opgewekt is geworden.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.